Bob Bowman tiszta vizet öntött a pohárba Milák Kristóf „elárulásáról”

Hosszú Katinka azzal vádolta a Magyar Úszószövetséget (MÚSZ), hogy a franciák klasszisa, Léon Marchand azért tudott győzni Milák Kristóf ellen 200 méteres pillangóúszásban a párizsi olimpián, mert az illetékesek azt nyilatkozták, hogy Milák edzéshiánnyal, állóképességbeli lemaradással küzdhet, így Bob Bowman tudta, hogy az utolsó ötven méterre kell felkészítenie a tanítványát, ott verhető meg a magyar világcsúcstartó. Most maga Bowman mondta el, hogy mi alapján választották ki a nyilvánvaló taktikát.

2024. 08. 28. 5:47
Milák Kristóf vereséget szenvedett Léon Marchand ellen a fő számában, 200 pillangón a párizsi olimpián. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milák Kristóf gyakorlatilag verhetetlen volt 200 pillangón egészen 2022 nyaráig, amikor a saját világcsúcsát megjavítva lett újra világbajnoka a számnak. Az a vb és az utána következő Eb volt az utolsó két olyan világverseny, amelyet hagyományosnak mondható felkészülés előzött meg Milák esetében, aztán a 2023-as év fő versenyét, a fukuokai vb-t kihagyta, az idei csúcseseményen, a párizsi olimpián pedig elvesztette legyőzhetetlen státuszát fő számában, ezüstérmes lett Léon Marchand mögött, akit a legendás Michael Phelps egykori edzője, Bob Bowman készített fel . Hosszú Katinka szerint azonban a MÚSZ „árulása” is kellett az amerikai edző és a francia úszó sikeréhez.

Milák Kristóf, a nem túl boldog ezüstérmes a 200 méteres pillangóúszás döntője után Bob Bowman győztes tanítványa, Léon Marchand mellett a párizsi olimpián.
Milák Kristóf a második helyezett, mellette Léon Marchand, a 200 pillangó új olimpiai bajnoka. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka kissé szerencsétlen időzítéssel, augusztus ötödikén, a medencés úszóversenyek végén, de a nyílt vízi számok előtt tette közzé a nagy port felverő levelét, amelyben lemondásra szólította fel a Wladár Sándor elnök vezette úszószövetség vezetését. Így fogalmazott (szó szerint idézve):

„Nem volt még olyan MUSZ vezetés aki ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését. Bob Bowman a MUSZ-tól kapott információkból már Olimpia előtt hónapokkal tudta, hogy tanítványát a 200 méter pillangó utolsó 50 méterére kell készítse mint fizikálisan, de leginkább mentálisan. Párizsban Bowman-nak csak annyit kellett Marchandnak mondania: »Te edzettél a világon a legkeményebben, az utolsó 50-en utol fogod érni Milákot, aki alig edzett idén, Te érdemled meg az aranyat«”.

Tehát az előzmények ismeretében, Hosszú olvasata szerint Wladár Sándor, Sós Csaba szövetségi kapitány és Virth Balázs, Milák edzője a felelősök, amiért nyilatkozataikban elismerték, az úszó nem minden edzésen jelent meg, sokszor azt sem tudták, hol volt, kivel és hogyan készült. Az olimpia után a MÚSZ sajtótájékoztatót tartott, amelyen Wladár kemény szavakkal visszaszólt Hosszúnak, Szántó Dávid, a szövetség nemzetközi versenyrendezési vezetője pedig vicc kategóriának nevezte azt, hogy Bob Bowman magyar sajtóhírek alapján készíti fel a versenyzőjét, egyben jelezte, hogy Marchand utolsó ötven métere már a tavalyi vb-n is igen erős volt, amelyet Milák kihagyott.

Hosszú Katinka: árulás, Bob Bowman: elemzés

Bowman mintegy ötvenperces videóinterjút adott az Egyesült Államokban, és ebben szóba került a 200 pillangó győztes taktikája is.

– Tudtuk, hogy Milák gyorsan fog kezdeni, megvan a sebessége, ő egy csodálatos, elképesztő úszó, és tudtuk, hogy Léon esélye az, ha 150 méternél olyan közel tud lenni hozzá, amennyire csak lehetséges – magyarázta Bowman. – Ha ott tud lenni a közelében 150 méternél, akkor azt éreztük, hogy ki tudja rúgni magát és jól tud hajrázni. Nem láttunk olyat idén, hogy Milák igazán jól hajrázott volna 200 pillangón.

Milák Kristóf 100 pillangón győzött a párizsi olimpián. Fotó: Csudai Sándor

Bowman még hozzátette, hogy ez alapján gondolták azt, hogy az utolsó ötven méteren lehet esélyük a győzelemre, mert Marchand víz alatti munkája kiemelkedő, így az utolsó forduló után egy jó delfinezésből kiindulva lendületből mehet ellene. Tehát Bowman szavaiból az tűnik ki, hogy nem a magyar médiában megjelent pletykákra alapoztak, hanem azokra a versenyekre, amelyeken Milákot látták idén.

Nagyjából egy-másfél hónappal az olimpia előtt, a belgrádi Eb-n Milák 1:54,43-as idővel szerzett aranyérmet, de az utolsó hosszon feljött rá a lengyel Krzysztof Chmielewski, és szemmel láthatóan küszködött. Azon a versenyen Milák utolsó hosszának a részideje (30,22) csupán a negyedik legjobb volt a Marchand-t nélkülöző Eb-mezőnyben. Azt persze nem zárhatjuk ki, hogy Bowman hallott a Magyarországon elhangzó nyilatkozatokról, de azt joggal feltételezhetjük a világ legjobb úszóedzőjéről (aki Kós Hubertből is olimpiai bajnokot faragott Párizsban), hogy az általa elmondott jelekből egyértelmű volt neki, mire kell felkészítenie a versenyzőjét. Magyarán kielemezték Milák idei úszásait, és azokból levonták a megfelelő következtetéseket.

Michael Phelps is beszélt Milák legyőzéséről

Bob Bowman korábbi tanítványa, a 200 pillangó korábbi világcsúcstartója, Michael Phelps is elemezte Marchand győztes taktikáját Milák ellen

– Elképzelném, ahogy Léon és Bob épp arról beszélnek, hogy elengedik Milákot az első száz méteren, és aztán kihasználják a víz alatti munkát a 100 méteres és 150 méteres fordulónál – mondta Phelps, aki szerint Marchand a víz alatt verte meg Milákot abban, amiben a francia a legjobb a világon. – A 150-es falnál a tizenegyedik rúgására tört fel, ami irtó nehéz 200 pillangón. Addigra leúsztál 150 métert, a lábaid be vannak állva, savasodsz. De ezt kellett megcsinálnia. Léon egyszerűen a világ legjobb úszója a víz alatt, és ezt a fegyverét használta az utolsó hosszon, amivel legyőzte az olimpiai címvédőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.