Ezt mondta Bob Bowman, miután Milák Kristóf vesztét okozta

Bob Bowman három éve tett egy ígéretet, ami számára is óriási kihívás volt, és ennek része volt az is, hogy győzni kell Milák Kristóf ellen. Az amerikai edzőlegenda betartotta a szavát, tanítványa, Léon Marchand megszerezte az aranyérmet Milák elől 200 pillangón a párizsi olimpián. Bowman újabb szupersztárt alkotott Michael Phelps után, bár abban még egy hete sem volt biztos, hogy Marchand végül rajthoz áll Milák ellen és aztán két órával később 200 mellen is.

2024. 08. 01. 7:07
Milák Kristóf, a nem túl boldog ezüstérmes a 200 méteres pillangóúszás döntője után Bob Bowman győztes tanítványa, Léon Marchand mellett a párizsi olimpián.
Milák Kristóf az ezüsttel, Léon Marchand (középen) az egyik aranyával a nyakában Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt is gondolhatnánk, hogy bosszúra szomjazott Bob Bowman, az amerikai edzőlegenda Milák Kristóf ellen. A magyar klasszis volt az ugyanis, aki 2019-ben az első világcsúcsával elvette az amerikai edzőlegenda leghíresebb tanítványa, Michael Phelps szakállas rekordját 200 pillangón. Bowman most Léon Marchand segítségével taszította a vert mezőnybe Milákot a párizsi olimpián.

MARCHAND, Léon
Léon Marchand győzött Milák Kristóf ellen a párizsi olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ilyenre pedig még nem volt példa, amióta Milák uralja a számot. A 2018-as Eb óta a magyar pillangókirály az összes világversenyen magabiztos győzelmet aratott, amelyen elindult. Lényegében verhetetlennek tűnt. Marchand most viszont olyan idővel győzte le őt a párizsi fináléban, amellyel már a tokiói olimpián is nyert volna ellene.

Mindebben óriás szerepe van Bowmannek, aki lényegében megalkotta Phelps 2.0-t: Marchand halmozza az aranyakat, Párizsban már győzött 400 vegyesen és 200 mellen is, az utóbbi szám döntőjét ráadásul alig több mint két órával azután nyerte meg, hogy legyőzte Milákot 200 pillangón.

Bob Bowman egy hete még nem volt biztos a tarolásban

Bowman azt hangsúlyozta az értékelésében, hogy egy hete még azt gondolta volna, hogy a 200 pillangó és a 200 mell közül csak az egyiken indítja el végül a francia tanítványát, de Marchand meggyőzte őt, hogy mindkettő menni fog neki.

– Nagyon büszke vagyok rá – nyilatkozta a lequipe.fr hasábjain Bowman Marchand-ról. – Történelmi sikere annak a hihetetlen munkának az eredménye, amelyet az elmúlt években elvégzett azért, hogy idáig eljusson. A hozzáállása elképesztő volt, ezt az estét soha nem felejtjük el. Ma este betartottam azt az ígéretet, amit három éve tettem egy gyereknek. Sikerült neki. Ez nekem is óriási kihívás volt. Felemelni őt, látni, ahogy valóra váltja az álmait, nagyon kielégítő. Egy héttel ezelőtt még arra hajlottam, hogy csak az egyik számot vállalja (a 200 pillangó és a 200 mell közül – a szerk.), de ő nagyon magabiztos volt. Azt mondta, nézzük meg, mi lesz az előfutamokban. Utána meg azt, hogy ó, ez könnyű volt, meglátjuk, mi lesz a középdöntőben. És még akkor is jó volt, úgyhogy maradt mindkét szám.

A 200 méteres pillangóúszás döntőjének elemzése:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.