Világbajnok öttusázónk a gyenge vívása miatt 13. lett az olimpián

Az idén egyéniben világbajnok Bőhm Csaba és a vb-ezüstérmes Szép Balázs szerepelt a férfi öttusázók döntőjében a párizsi olimpián. Bőhm vívásban nagyon rosszul szerepelt, emiatt hamar elszálltak az éremesélyei, és végül a 13. helyen végzett. Az első olimpiáján szereplő Szép tizedik lett.

2024. 08. 10. 19:37
Szép Balázs (balra) a tizedik, a világbajnok Bőhm Csaba a 13. helyen zárt a párizsi olimpián öttusában. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőhm Csaba idén egyéni világbajnoki címet szerzett öttusában, Szép Balázs pedig ezüstérmes volt, ami alapján Párizsban is lehetett esélyük a kimagasló eredményre. Mivel a csütörtöki rangsorolóvívása nem sikerült jól, Bőhm a legrosszabb eredményt érte el a mezőnyben (13 győzelmet aratott, miközben 22 ellenfelétől vereséget szenvedett), rögtön tetemes hátrányba került, és az öttusától búcsúzó lovaglásban igyekezett javítani a Galant de Bois Brule nevű ló nyergében. Időlimiten belül teljesítette a pályát, de két verőhibával, így 286 pontot kapott.

Szép Balázs tizedik lett az első olimpiáján (Fotó: Csudai Sándor)

Szép Balázs a Grichka Tame nevű lovával tökéletesen teljesítette a pályát egy percen belül, így a maximális, 300 pontot kapta meg. Szép így 515 ponttal állt a lovaglás után a nyolcadik helyen, Bőhm 476 ponttal a 17. volt.

Következett a bónuszvívás, amelyben Bőhm és Szép sem szerzett pluszpontokat, így az úszás előtt egyikük sem tudott előrébb lépni. Úszásban 200 méter gyorson kellett helytállni, Bőhm összesítésben harmadik lett, 313 pontot gyűjtött, Szép pedig 15. 299 pontért.

Az utolsó szám a kombinált futás, a laser run volt, három kilométeres pályát kellett teljesíteni. Az élen álló Ahmed Elgendy mögött Szép Balázs 43 másodperces, Bőhm Csaba 1 perc és 8 másodperces hátrányból rajtolt. Nem tudtak javítani vagy jelentősen előrébb lépni, bár az időhátrányukból mindketten faragtak: Szép 35 másodperc hátránnyal a tizedik helyen, Bőhm 50 másodperces hátránnyal a 13.-on zárt Párizsban, az utolsó olyan olimpián, amelyen a lovaglás része volt az öttusának.

Az olimpiai bajnok az egyiptomi Ahmed Elgendy lett.

Gulyás Michelle és Guzi Blanka döntős

Gulyás Michelle és Guzi Blanka is döntőbe jutott szombaton a párizsi olimpia női öttusaversenyén. A csütörtöki körvívás az Észak-párizsi Arénában Gulyásnak sikerült kiemelkedően, 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett. Guzi 15 asszót nyert és 20 vereséget szenvedett, ami az ő esetében elég jó eredmények számít, mivel a vívás nem erős száma. 

Gulyás szombaton a lovaspályán két akadályt vert le, így a kiinduló 300-ból 14 pontot vontak le tőle, a bónuszvívásban egy ellenfelét legyőzve két pontot szerzett, a mobilmedencében rendezett 200 méteres úszásban pedig 2:10.39 perccel a második legjobb eredményt érte el, így második volt a kombinált szám előtt. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban jó sorozatokat produkált, a távot jórészt egyedül, az élen tette meg. Az utolsó körben az élcsoport összezárt, szinte már kocogtak az elöl lévők, Gulyás, a francia Elodie Clouvel és a spanyol Laura Heredia pedig kéz a kézben ért célba. Gulyás a kombinált számban 12:06.06 perccel a 11. időt érte el úgy, hogy az utolsó 600-on már alig futott.

Guzi a 15. helyről kezdett, a lovaspályán nem hibázott, bónuszvívásban nem szerzett pontot, úszásban pedig kilencedik volt 2:16.93 perccel. A kombinált számnak tizedikként vágott neki, jó lövészetekkel és futással felzárkózott, végül pár méterrel Gulyásék csoportja mögött ért célba negyedikként. Az utolsó, összetett számban 11:20.80 perccel a második legjobb volt.

Az olimpiai öttusaversenyek vasárnap érnek véget a 11 órakor kezdődő női döntővel.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.