Dopping miatt úszott el a magyar érem a párizsi olimpián?

A kínai Pan Csan-le döbbenetes világcsúcsa nem aratott osztatlan sikert. A tizenkilenc éves úszó négy tizedmásodperccel döntötte meg saját rekordját. Sós Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya sokat sejtető nyilatkozatot tett, a kínai úszókra a közelmúltban kirobbant doppingbotrány miatt most különösen könnyen vetül a gyanú árnyéka.

2024. 08. 01. 5:59
Németh Nándor kínai dopping Pan Csan-le Sós Csaba Kyle Chalmers David Popovici 100 gyors úszás magyar csapat Párizs olimpia 2024
Németh Nándor fogja a fejét, a háttérben a kínai zászló a győztesnek leng Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általában nem szép doppingvádakat megfogalmazni valakivel szemben csak azért, mert fölényesen nyert vagy éppen világcsúcsot úszott. A kínai úszócsapat esetében viszont lehetetlen eltekinteni attól, ami csak idén látott napvilágot: az előző, tokiói olimpián huszonhárom kínai úszó adott pozitív doppingmintát, mégsem tiltották el őket, mindenféle szankció nélkül megúszták a botrányt. Fontos kiemelni, hogy a Németh Nándor számában, 100 gyorson győztes Pan Csan-le nem volt a lebukott huszonhárom úszó között.

David Popovici Pan Csan-le Kyle Chalmers Sós Csaba Németh Nándor magyar csapat dopping olimpia 2024 100 gyors
Balról jobbra: David Popovici, a korábbi világcsúcstartó, Pan Csan-le, az új rekorder és Kyle Chalmers (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Pan idén, a dohai világbajnokság előtt lett világcsúcstartó, amikor 46,80 másodperc alatt teljesítette a klasszikus távot. Párizsban viszont nemcsak a klasszisokból álló mezőnyt, hanem a saját korábbi rekordját is tönkreverte, kereken négy tizedet javított, 46,40 az új csúcs.

Legutóbb 1976-ban javított valaki ilyen sokat a 100 gyors aktuális világcsúcsán, akkor Jonty Skinner több mint fél másodpercet faragott le Jim Montgomery rekordjából.

Sós Csaba: Nem nagyon hajlok arra, hogy itt minden rendben van

Az, hogy Pan kínai, a közelmúltban feltárt doppingbotrány fényében nem segíti a helyzetét, hogy az olimpiai döntős úszása után ne merüljön fel a dopping gyanúja.

– Amit ő csinált, az nagyon durva, nem nagyon hajlok arra, hogy itt minden rendben van… Elnézést kérek, ebben a medencében egyetlenegy világcsúcs sem volt eddig, most meg négy tizedet javít száz gyorson – jegyezte meg a kínai úszásáról Sós Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Persze lehet, hogy kevésbé fájna nekünk Pan úszása, ha Németh Nándor három századmásodperccel jobb idővel ér célba, és nem negyedik, hanem második a kínai mögött. Így viszont akkor lehetne magyar érem a számban, ha valakit kizárnának Németh elől.

A kínai világcsúcstartó panaszkodott

A tizenkilenc éves Pan maga is megkapta a doppingra vonatkozó felvetést az érmeseknek elvileg előírt sajtótájékoztatón.

– Májustól júliusig huszonegyszer teszteltek, egy se lett pozitív. Ma már kétszer is kellett mintát adnom – felelt a kínai úszó, aki néhány versenyzőtársa viselkedését is kifogásolta, köztük a 100 gyorson ezüstérmes Kyle Chalmersét, aki a gyorsváltó után Pan szerint levegőnek nézte őt.

Chalmers mindenesetre a dobogón gratulált a kínainak, s nyilatkozatában sem vádaskodott.

– Bízom benne, mindenki úgy tesz, mint én, és tartja magát a sport szabályaihoz. Pan megérdemli az aranyérmet.

A bronzérmes Popovici nem akarta túlragozni a doppingtémát.

– Mindenki ártatlan, amíg bűnösnek nem találják – mondta a román úszó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.