Magyarország a célegyenesben, Csipesen múlik, hogy előzünk-e

A csodás pénteki versenynapnak, a hat éremnek, természetesen mindenekelőtt a két aranynak, Rasovszky Kristóf és Márton Viviána sikerének köszönhetően Magyarország feljött a tizenharmadik helyre az éremtáblázaton. Ott vagyunk tehát Párizsban is, ahol mindig: a sportvilág elitjében. A hajrában, az utolsó két napon még ennél is előrébb léphetünk. A tizedik hely már álom csupán, a tizenegyedik hely azonban elérhető, elsősorban Csipes Tamarán múlik, hogy előzünk-e.

2024. 08. 10. 9:11
Gazsó Alida Dóra Csipes Tamara kajak-kenu Párizs olimpia 2024
Gazsó Dorka és Csipes Tamara csókolja meg a kettesben szerzett ezüstérmet. Meglesz-e az arany is? Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha most érne véget az olimpia, beteljesülne Schmitt Pál jóslata: öt arany, öt ezüst és öt bronz. A kétszeres olimpiai legenda, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, a Nemzet Sportolója persze aligha bánja, hogy a végeredmény szinte biztosan meghaladja a várakozásait.

Éremtáblázat olimpia 14. nap végén
A párizsi olimpia éremtáblázata a tizennegyedik versenynap után

Magyarország eddig a pénteki versenynapon szerepelt a legjobban az olimpián hat éremmel, két arannyal, Rasovszky Kristóf győzelmével a nyílt vízi úszásban, valamint Márton Viviána sikerével tekvandóban. Szerencsére az utolsó két napra is maradt magyar éremesély, méghozzá bőségesen: mindenekelőtt kajak-kenuban, továbbá öttusában és birkózásban (ahol Muszukajev Iszmail vb-címvédőként lép szőnyegre), de férfivízilabdában is meglehet még a bronz.

Érdemes böngészni az éremtáblázatot. Magyaország jelenleg a tizenharmadik. A 10. hely lényegében elérhetetlen, hiszen Olaszországnak 11 aranyérme van. Előttünk viszont Kanada és Új-Zéland hét, illetve hat arannyal áll, őket be lehet fogni. 

Ebből az is következik, sok múlik Csipes Tamarán: ha a női kajak egyes ötszáz méteres versenyszám szombati fináléjában (13.00) legyőzi az új-zélandi Lisa Carringtont, máris befogjuk Új-Zélandot. S akkor ott van még a királyi szám, a férfi kajak egyes ezer méteres döntő Kopasz Bálinttal és Varga Ádámmal.

Bárhogy is alakuljon az utolsó két nap: előrbocsáthatjuk, hogy néhány váratlan kudarc, balszerencsés eredmény dacára a széles spektrumú magyar csapat összességében jól szerepel a párizsi olimpián, továbbra is a nemzetközi sportélet elitjébe tartozunk.

A kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos szerint Csipes Tamara legyőzheti Lisa Carringtont:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.