Bordatörés, Van Dijk és Afrika: így vakációztak az aszfalt királyai

A túlzsúfolt naptárban nyáron a pihenésnek is jut négy hét, amely alatt a Formula–1-es pilóták többsége az autóját hajóra cserélte. De a tengerparti hűsölésnek vége, a hétvégén újra felbőgnek a motorok, Hollandiában megkezdődik az idény második fele.

2024. 08. 22. 4:45
F1 Belgian Grand Prix 2024 Oscar Piastri
Oscar Piastri törött bordával járta a bokszutcát Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1-et birtokló Liberty Media mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több futamot zsúfoljon bele egy idénybe. Évek óta huszonnégy nagydíj volt az álom, amely eddig ilyen-olyan okok miatt nem valósult meg, de idén minden a tervek szerint halad, és várhatóan elérik a kitűzött célt.
A sűrű versenynaptár nagy kihívás elé állítja a csapatokat, hiszen a száguldozás idén már februárban megkezdődött és csak decemberben ér véget, miközben a színfalak mögött télen is zajlik a munka. A versenyhalmozás a pilótákat is érzékenyen érinti, gyakran felszólalnak ellene, hiszen bár mindannyian a benzingőz szerelmesei, a futamokra való utazgatás és persze maga a versenyzés miatt az idény folyamán más kedvtelésekre nemigen marad idejük, ahogyan a szeretteikre és a barátaikra sem.

A Formula–1-es pilóták nagy része, köztük George Russell is a tengeren pihent
A Formula–1-es pilóták nagy része, köztük George Russell is a tengeren pihent  (Fotó: instagram.com/georgerussell63)

Éppen ezért különösen fontos a pilótáknak a nyári szünet, amely hagyományosan a hungaroringi futam után következett, de idén a pihenő előtt a tizennegyedik állomásra, Belgiumba is ellátogatott a száguldó cirkusz mezőnye, mielőtt négy hétre lehúzta volna a rolóit a bokszutca, és legalább tizennégy napra a gyárak is bezárták a kapuikat.

A legvidámabbak a Mercedesnél lehetett a szünet előtt. Az idény kezdetén még gyengélkedő Ezüstnyilak a szezon közepén erőre kaptak, aminek a legutóbbi hat futamon három győzelem és összesen hat dobogós hely lett a jutalma. Lehetett volna ez hét top hármas helyezés is, de mint ismert, ­George Russellt Belgiumban egy banális hiba miatt kizárták . Az autója nem érte el az alsó súlyhatárt, így elbukta a győzelmét, amely aztán csapattársa, Lewis Hamilton ölébe hullott.

Vízre szálltak a Formula–1-es pilóták

Russellnek ezek után minden bizonnyal nagy szüksége volt arra, hogy kiszellőztesse a fejét. A versenyautóját egy hajóra cserélte, és a csalódást jelentő vasárnap után néhány nappal már a tengeren ringatózott barátnője és családtagjai társaságában. Russellen kívül Charles Leclerc, Carlos ­Sainz (mindkettő Ferrari), Esteban Ocon (Alpine), Lance Stroll (Aston Martin), Alex Albon, Logan Sargeant (mindkettő Williams) és Oscar Piastri (McLaren) is vízparton hűsölt. Utóbbi azt is megosztotta, hogy az utolsó versenyeket törött bordával teljesítette, de már újra a régi. Nico Hülkenberg (Haas) a családjával vakációzott.

A legutóbbi három futamból kettőt megnyerő Hamilton először más sportágak kiválóságaira volt kíváncsi, így a párizsi olimpián is tiszteletét tette. A hétszeres világbajnok közeli barátja, a brit születésű, de amerikai színekben versenyző tőrvívó, Miles Chamley-Watson sikeréért szorított, ám az Egyesült Államok férficsapata elbukta a bronzmérkőzést a házigazda franciákkal szemben. Hamilton ezután Marokkóban, Szenegálban, Beninben, Madagaszkáron és Mozambikban tűnt fel, zsinórban másodszor választotta úti céljául Afrikát, és kalandjairól természetesen részletesen beszámolt.

Fernando Alonso (Aston Martin) és Valtteri Bottas (Sauber) az aktív pihenésre voksolt. Előbbi visszatért a gyökerekhez és gokartozni indult, utóbbi pedig szokásához híven két kerékre cserélte a négyet, és profi kerékpáros párjával, Tiffany Cromwell-lel Finnországban és Montenegróban tekert. Lando Norris (McLaren) és Csou Kuan-jü (Sauber) is új „paripákat” választott: a brit kutyákkal, a kínai pilóta a macskájával pózolt. Cunoda Juki (RB) a beszámolói alapján falat mászott és jókat evett a szünidőben.

Max Verstappen (Red Bull) a versenyzésen kívüli életét a nyáron nem igazán osztotta meg a nagyközönséggel. Augusztus 20-án jelentkezett néhány fotóval a nyaralásáról, azelőtt csak annyit osztott meg, hogy szimulátorozik, illetve egy róla készült, most bemutatott dokusorozatot népszerűsített, amelyben mások mellett a Liverpool sztárja, Virgil van Dijk is szerepet vállalt. Kevin Magnussen (Haas), Daniel Ricciardo (RB), Pierre Gasly (Alpine) és Sergio Pérez (Red Bull) sem engedtek betekintést a magánéletükbe, csak a promóciós kötelezettségeiknek tettek eleget.

A szünetnek ezennel vége, folytatódik a cirkusz. Tíz futam van hátra, elsőként a hétvégén a Holland Nagydíj következik.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.