Gulyás Michelle olimpiai bajnokként zárta le az öttusa nagy korszakát

Vasárnap rendezték a női öttusa döntőjét Versailles-ban. Gulyás Michelle a második helyről várta az utolsó, kombinált számot, a laser runt, de az első lövészet után átvette a vezetést, s utána már át sem adta másnak. Gulyás Michelle olimpiai bajnok lett Párizsban, a magyar csapat utolsó, hatodik aranyérmét szerezte. Guzi Blanka remek kombinált számmal, kilenc helyet javítva negyedik lett az olimpián.

2024. 08. 11. 12:54
Gulyás Michelle öttusa
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öttusa magyar sikersportág, ezt számokkal is alá lehet támasztani. Az 1912-es bemutatkozás óta Magyarország kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzérmet szerzett, ezzel a sportágtörténet olimpiai éremtáblázatának élén áll. 2024 és Párizs erős határvonalat jelent az öttusa történetében: ez volt az utolsó alkalom, hogy az összetett sportág része volt a lovaglás, amelynek helyét az akadályverseny veszi át. S a női döntő kombinált száma előtt minden esély megvolt rá, hogy tovább nőjön a magyar éremtermés: Gulyás Michelle a második helyről várta a négy lövészettel megszakított háromezer méteres futást. A másik magyar, Guzi Blanka a tizenharmadik helyről próbált feljebb jönni.

Gulyás Michelle öttusa utolsó lovaglás aranyérem olimpia kombinált szám olimpia 2024
Gulyás Michelle kiváló lövészettel alapozta meg olimpiai bajnoki címét (Fotó: Csudai Sándor)

Gulyás hátránya tizenhárom másodperc volt az éllovas francia, Élodie Clouvel mögött, ő azonban nagyon beragadt az első lövészetnél, Gulyás Michelle átvette a vezetést. Guzi Blanka is javított, a hetedik helyre jött föl.

Gulyás Michelle tartotta az első helyet

A második lövészetnél Gulyás megtartotta az első helyét, a dél-koreai Szeong és Clouvel néhány másodperccel követte őt, a többiek már nagyon messze voltak. Közöttük Guzi már az ötödik, majd futás közben a negyedik helyre jött föl.

Gulyás a harmadik lövészetben növelte előnyét az üldözőkkel szemben, és a negyedik után is egyértelmű előnnyel kezdte meg az utolsó körét.

A cél előtt már ünnepelhetett: Gulyás Michelle megszerezte a magyar öttusa tizedik olimpiai aranyérmét, Párizsban pedig a magyar csapat utolsó, hatodik bajnoki címét.

 

Guzi Blanka nagyszerű kombinált számmal szintén pontszerző, negyedik helyen zárta az olimpiát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.