A Harry Potter szerzője és Elon Musk is tiltakozik a bunyóbotrány miatt

Nem csillapodnak a kedélyek Imane Khelif esete nyomán. A algériai ökölvívó nem tekinthető egyértelműen biológiailag nőnek, mégis a nők között versenyez, s első ellenfele, az olasz Angela Carini halálfélelmében feladta ellene a küzdelmet. Mi kell ahhoz, hogy véget vessünk ennek az őrületnek? – a Harry Potter szerzője, J.K. Rowling így tiltakozik az ellen, hogy Imane Khelif a nők között versenyez, s nemtetszését fejezte ki Elon Musk is, aki már a megnyitóünnepség miatt is bírálta a szervezőket. Az esetnek magyar vonatkozása is van, hiszen a legjobb nyolc között Hámori Luca lesz Imane Khelif ellenfele.

2024. 08. 01. 20:21
Imane Khelif érthetően biztos a dolgában, tudja, hogy erősebb a nőknél
Imane Khelif érthetően biztos a dolgában, tudja, hogy erősebb a nőknél Fotó: AFP/Anadolu/Fabio Bozzani
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy fiatal női bokszolót mindentől megfosztottak, amiért dolgozott, mert megengedték, hogy egy férfi nemű ringbe szálljon ellene. Szégyen! A »sportolók védelme« vicc, a párizsi olimpia nem mossa le a szégyenbélyeget magáról a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság miatt. Mi kell ahhoz, hogy véget vessünk ennek az őrületnek? Egy női bokszoló, aki életveszélyes sérüléseket szenved? Egy megölt női bokszoló?

– szúrta ki az Origó J.K. Rowling, a Harry Potter sorozat szerzőjének az X közösségi oldalon közölt posztját arról, hogy Imane Khelif a nők között indulhatott az olimpiai ökölvívó tornán, és ahogy ott legyőzte az olasz Angela Carinit. 

 

„Nézd meg ezt, aztán magyarázd el nekem, miért nincs bajod azzal, hogy egy férfi nyilvánosan megver egy nőt a szórakoztatásodra. Ez nem sport” – tette hozzá napjaink talán legnépszerűbb írója az Imane Khelif–Angela Carini meccs videóját belinkelve. 

Az eset bejárta a világot. Imane Khelif csupán 46 másodperc alatt győzte le Angela Carinit, aki valósággal menekült a férfias pofonok elől.

J. K. Rowling pedig nem szívbajos, korábban a transzőrület ellen is hangosan kikelt, mi sem természetesebb, magára haragítva az LMBTQ-lobbit. Ám az írónó tesz rá magasról, nyíltan vállalja a véleményét.

Az esetet a milliárdos üzletember is, Elon Musk is kommentálta. „Igaz, vagy engedjenek teret a cáfolatnak” – kommentálta a vádat Musk, miszerint Imane Khelif  biológiailag nem tekinthető nőnek.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy Hámori Luca lesz Imane Khelif ellenfele a legjobb nyolc között. A magyar sportoló felveszi a kesztyűt.

– Személyesen nem ismerem, nem is edzettünk még együtt. Kinézetre, alkatra nagyon fiús, de azt gondolom, hogy ha valaki a földön megengedte neki, hogy itt lehessen, akkor valahogy be lett bizonyítva, hogy ő lány. Engem ez nem fog érdekelni, így még nagyobb lenne a győzelem. Mindent meg fogok tenni érte, ugyanis már az érem lesz a cél, amiért idejöttem – mondta következő meccséről Hámori Luca.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.