Kopasz vagy Varga? Sok múlik azon, melyik magyart segíti a hátszél

Kopasz Bálint vagy Varga Ádám? Szinte mindegy, csak legyen meg kajak-kenuban az első, összességében pedig a hatodik magyar aranyérem a párizsi olimpián. A királyi számnak mondott kajak egyes ezer méteren a két magyar a tokiói olimpián kettős győzelmet aratott és ugyanerre készülnek Párizsban is. Három éve Kopaszé lett az aranyérem, szombat kora délután kiderül, Varga Ádám visszavág-e. Erről is beszélgettünk podcastünkben, nem megfeledkezve arról, hogy Csipes Tamara is esélyes női kajak egyes ötszázon.

2024. 08. 10. 6:17
Kopasz Bálint, Varga Ádám
A portugál Pimenta reméljük csak nézője lesz Kopasz Bálint és Varga Ádám csatájának Fotó: Török János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vetélytársak sem vitatják, hogy Kopasz Bálint és Varga Ádám kiemelkedik a férfi kajak egyes mezőnyéből, kettejük külön versenyébe az előzetes várakozások szerint csupán a portugál Fernando Pimenta szólhat bele. Furcsa, mégis így van, Kopasz és Varga ennek ellenére kudarcélménnyel készül a szombati döntőre.

VARGA Ádám; KOPASZ Bálint
Párosban nem gazdagodott sikerélménnyel a két magyar kiválóság, Kopasz Bálint és Varga Ádám. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az előzmények ismertek. A két magyar klasszis párosban ötszáz méteren is elindult az olimpián, ám lemaradtak a döntőről. Elsősorban a rossz rajtjuk miatt, de talán azért is, mert – miként Vereckei Ákos fogalmazott – nem mozdultak ki a komfortzónájukból. A kétszeres olimpiai bajnok szerint semmiképpen sem tragédia, hogy Kopasz és Varga párosban lemaradt a fináléról, mert K–2 500-on nem volt reális esélyük az éremszerzésre.

Nem tudjuk, Kopasz és Varga miként élte meg a kiesést, mert nem nyilatkoztak a versenyszám után. A szombati kajak egyes ezer méter döntője után remélhetőleg erre is választ adnak.

Vajon Kopasz Bálint vagy Varga Ádám az esélyesebb a győzelemre? Számba vettük a szempontokat.

Mi szól Kopasz Bálint mellett?

  • Mindenekelőtt a rutin, Tokióban is győzött esélyesként.
  • A szélesebb taktikai repertoár, miként arra Vereckei Ákos felhívta a figyelmet.
  • A párizsi pályán uralkodó hátszél, ami neki kedvez, hasonló körülmények között győzött Tokióban, amikor a nem hivatalos világcsúcsot lapátolta.

Mi szól Varga Ádám mellett?

  • A sikeréhség, arra készül három éve, hogy ő is felérjen a csúcsra.
  • Kisebb rajta a teher, a többség Kopaszt tartja esélyesnek.
  • A csillapodó szél. Szombatra kisebb szelet ígérnek a meteorológusok, mint amekkora pénteken volt.

A magyar kajakosok és kenusok eddig négy érmet, két-két ezüstöt és bronzot szereztek a párizsi olimpián. Szombaton további három éremmel gyarapíthatják a kollekciót, hiszen női kajak egyes ötszáz méteren Csipes Tamara is a favoritok közé tartozik, de Gazsó Dorkával is számolni kell.

Kopasz előtt Hesz Mihály

Nem hivalkodás, a számok is azt mutatják, hogy Németország mögött Magyarország a legeredményesebb kajak-kenus nemzet, a mieink ebben a sportágban huszonnyolc aranyérmet szereztek. Férfi kajak egyes ezer méteren azonban Kopasz Bálint tokiói sikere előtt csak egy bajnokunk volt: Hesz Mihály 1968-ban Mexikóvárosban. Hesz négy évvel korábban, Tokióban második volt, csakúgy, mint Szöllősi Imre 1960-ban, Csapó Géza 1976-ban és Varga Ádám 2021-ben, bronzérmet szerzett továbbá Kiss Lajos 1956-ban, valamint Csapó 1972-ben. Emlékezetes még a szöuli olimpia, ahol Csipes Ferenc favoritként 850 méterig vezetett, amikor aztán váratlanul leszakadt és lényegében feladta a versenyt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.