Kós Hubert szenzációs hajrával olimpiai bajnok!

Kós Hubert higgadt versenyzést mutatott be a a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében, a párizsi olimpián. A görög Aposztolosz Hrisztu sokáig vezetett, az utolsó tíz méteren azonban Kós Hubert lehajrázta őt, és olimpiai bajnok lett!

2024. 08. 01. 20:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kós Hubert a legjobb idővel jutott be a férfi 200 méteres hátúszás döntőjébe. A magyar úszó tavaly világbajnoki címet nyert a versenyszámban, s edzőjével, Bob Bowmannel a párizsi olimpiára is ezt jelölték ki fő számnak. Kós Hubert a szerdai előfutamban és középdöntőben nyugalmat sugárzott, viszont csütörtökön pályafutása során először úszott egyéni olimpiai fináléban.

Kós Hubert 200 hát döntő olimpia 2024 Párizs úszás
Kós Hubert a tavalyi világbajnoki cím után Párizsban az olimpiai aranyat is megszerezte (Fotó: Csudai Sándor)

Amellett, hogy Kós Hubert kiválóan úszott a középdöntőben, amiatt is esélyese volt a döntőnek, hogy a legnagyobbnak tartott riválisok közül a címvédő orosz Jevgyenyij Rilov az ukrajnai háború következtében nem vesz részt az olimpián, a további tokiói dobogósok közül Luke Greenbanket kizárták, Ryan Murphy pedig nagy meglepetésre hagyományos módon esett ki: nem volt elég gyors a középdöntőben.

Mi történt Kós Hubert döntőjében?

A négyes pályán úszó magyar sportoló jól rajtolt, ötven méternél azonban még nem állt dobogós helyen, a kettes pályán a görög Aposztolosz Hrisztu, a nyolcason a spanyol Hugo González vállalt óriási tempót. A harmadik hossz után Kós már második helyen állt, és az utolsó tíz méteren lehajrázta Hrisztut, ezzel olimpiai bajnok lett!

Kós Hubert 1:54,26-os időt úszott, sikerével a magyar csapat első aranyérmét szerezte az idei párizsi olimpián.

Még egy magyar érdekeltségű döntőt rendeztek csütörtök este a párizsi olimpián. A női 4x200-as gyorsváltó a második legjobb idővel jutott be a fináléba, ám amíg a riválisok több cserét is végre tudtak hajtani a döntőre, addig a magyar váltó ugyanúgy Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna összeállításban úszott, mint délelőtt.

A magyar csapat is tudott javítani idején, több mint másfél másodpercet, a 7:50,52 perces idő a hatodik helyre volt elég a fináléban.

Női 200 háton Szabó-Feltóthy Eszter tizedik, Molnár Dóra tizenkettedik lett a középdöntőben, így egyikük sem jutott be a pénteki döntőbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.