No rendőr, no parti – elmarad a hétvégi Feyenoord-Ajax bajnoki rangadó

A rendőrségi sztrájk miatt a rotterdami önkormányzat lemondta a vasárnapi holland futballbajnoki csúcsrangadót, amelyet a címvédő helyi Feyenoord vívott volna az amszterdami vendégcsapattal, az Ajax-szal. Ugyan már egy ideje nem látogatják ezeket a rangadókat a vendégcsapat drukkerei, minden meccsen megtalálják azért az alkalmat arra, hogy összecsapjanak egymással. Legutóbb tavaly szeptemberben szakadt félbe a két csapat rangadója nézőtéri rendbontás miatt.

2024. 08. 28. 13:29
Rendőri jelenlét nélkül nem lehet Feyenoord-Ajax meccset rendezni Fotó: Kay Int Veen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően a lehető legjobb döntést hozta a rotterdami önkormányzat a vasárnapi holland futballbajnoki csúcsrangadó, a Feyenoord-Ajax meccsel kapcsolatban, amikor egyszerűen lemondták a mérkőzés megrendezését. Az indok, hogy a holland rendőrszakszervezet kedden jelentette be, hogy nem vállalja a mérkőzés biztosítását, ezzel a lépéssel is azt kívánván elérni, hogy kikényszerítse a kormánnyal folytatott tárgyalásokon a megállapodást a korengedményes nyugdíjazás jelenleginél jobb feltételeiről. Márpedig ha létezik botrányoktól hangos rangadó Hollandiában, akkor az az a meccs, amikor a Feyenoord vív az Ajaxszal.

– A játékosok, de a lakosság biztonsága sem garantálható kellőképpen a rendőrség igénybevétele nélkül – indokolta a döntést Ahmed Aboutaleb polgármester. A Holland Labdarúgó-szövetség teljesen egyetért a rotterdami városvezetővel, ugyanakkor közleményben fejezte ki nemtetszését. – A futballt a rendőrszakszervezetek gyakran használták kampányra az évek során. Ha akciói folytatódnak, a mérkőzéseket későbbre kell átütemezni, ám az erre rendelkezésre álló időpontok száma nagyon korlátozott – olvasható a közleményükben.

A rotterdami és az amszterdami élcsapatok találkozóját évek óta szurkolói összecsapások kísérik. A szélsőséges drukkerek annak dacára is rendre megtalálták egymást, hogy a mindenkori vendégcsapat hívei hosszú ideje nem látogathatják a rivális gárda mérkőzéseit. Legutóbb tavaly szeptemberben voltak zavargások Amszterdamban, miután az akkori Ajax–Feyenoord találkozó félbeszakadt, mert petárdát dobtak a pályára. Akkor tizenöt embert letartóztattak, két rendőr pedig megsebesült. Az Ajax-szurkolókat, éppen a múltbéli incidensek miatt, kitiltották az e hétvégi rotterdami meccsről is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.