A bosnyákok bravúrra készülnek a Fradi ellen

Csütörtökön három állva maradt kupacsapatunk kezdi meg annak reményében az Európa-liga és Konferencialiga rájátszását, hogy a Ferencváros mellett – a zöld-fehérek zsinórban hatodszor is főtáblások, csak kérdés, melyik sorozatban – a Paks vagy a Puskás Akadémia is kiharcolja magának a csoportkört. A Fradi továbbjutás esetén az Európa-liga főtábláján folytathatja, míg a paksiak és a felcsútiak a Konferencialiga csoportküzdelmeiben lehetnek érdekeltek. De nézzük, kik ellen kell kivívniuk csapatainknak a továbbjutást!

2024. 08. 21. 4:45
Fotó: Sportklub - N1
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha látszatra a Ferencvárosnak van a legkönnyebb ellenfele a nemzetközi kupák rájátszásában, azért nagyon rosszul gondolkodik az, aki a zöld-fehéreket máris az Európa-liga főtábláján látja. Ugyanis a bosnyák Borac Banja Luka egy rendkívül szívósan és az utolsó pillanatig küzdő csapat, amely egyáltalán nem retten meg attól, ki van a pálya másik térfelén. Maga a csapat Bosznia-Hercegovina egyik legnépszerűbb csapata, ráadásul most felszabadulva fognak pályára lépni, hiszen a klub történetében először jutnak be egy nemzetközi kupasorozat csoportküzdelmeibe. 

Magát a klubot 98 évvel ezelőtt, 1928-ban alapították, és a csapat az ország legmodernebb stadionjában, az 1937. szeptember 5-én átadott városi arénában játssza a mérkőzéseit, amely 10 030 nézőt képes fogadni. Azóta a stadiont 1973-ban, 1981-ben, 2010-ben és 2012-ben többször bővítették és átépítették. 2010-ben teljes rekonstrukción esett át: a keleti és nyugati lelátókon új ülőhelyeket szereltek fel, felújították az öltözőket, új VIP-társalgót és médiahelyiséget építettek ki, új világítást, hangrendszert és videómegfigyelést szereltek fel, valamint felújították a trófea- és technikai helyiségeket. 

Ebben a stadionban vívja majd a visszavágót a Fradi a Borac Banja Luka ellen   Fotó: Wikipedia

A jugoszláv érában 1988-ban a belgrádi Crvena Zvezda legyőzésével elnyerték a kupát, másnap több tízezer Banja-szurkoló várta a hősöket a városi Krajina téren. A csapat most tizedik alkalommal vívta ki a jogot arra, hogy elindulhasson a nemzetközi kupákban, ám most fordult elő először, hogy bejutott a rájátszásba – és ezzel biztos főtáblásként folytathassa ősszel –, mégpedig a Fradi-szurkolók által jól ismert feröeri KI Klaksvík 4-3-as összesítéssel történt kiverésével. Ugyanakkor jó figyelmeztető a zöld-fehéreknek, hogy hazai meccsen nagyon ritkán veszítettek a nemzetközi kupákban. Erre mindössze kétszer volt példa: a 2022/23-as Konferencialiga selejtezőben az Austria Wien nyert Banja Lukában 2-1, valamint az idei Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a görög PAOK győzött 1-0-ra.

A piros-kékek az előző bajnokságban a megszerzett 78 pontjukkal aranyérmesek lettek – 24 győzelem és 6 döntetlen mellett 3 vereséget szenvedte –, így indultak el a Bajnokok Ligájában, ahol az első selejtezőkörben az albán Egnatia ellen továbbjutottak, és a következő körben a már említett PAOK ellen két szoros vereséggel (0-1, 2-3) estek ki a BL-ből, majd az Európa-liga harmadik selejtező körében jobbnak bizonyultak a feröeri KI Klaksvíknál. 

A Transfermarkt.com adatai szerint a csapatnál jelenleg két válogatott játékos található a keretben, összesen 14 idegenlégiós játszik – ez a teljes keret 45,2 százaléka –, míg a csapat átlagéletkora mindössze 25 év. A csapat legértékesebb játékosa a holland belső védő, Bart Meijers, akinek értékét jelenleg 800 ezer euróra taksálják, akit ráadásul ingyen szerzett meg a klub. Ebben a szezonban eddig összesen egy bajnokit játszott a Borac – a másik kettőt a nemzetközi kupaszereplés miatt elhalasztották –, és ezen a középcsatár, az előző szezon házi gólkirálya, Jovo Lukic két találatával nyertek 2-0-ra a Tuzla ellen.

A bosnyákok optimistán várják a Fradit

Egy kis önbizalomért nem mennek a szomszédba az eddigi sikereken felbuzdulva. Az Üllői129.hu portál szemlézte az ellenfél játékosának, Dino Skorupnak, a Banja Luka 24 éves támadó középpályásának a szavait, mennyire tartanak ők a Ferencvárostól.

– Arra törekszünk, hogy elérjük Bosznia-Hercegovina történetének legnagyobb sikerét, és azt hiszem, meg is tudjuk tenni. Tudjuk, ki az a Ferencváros, tudjuk, hogy ez egy nagy klub, de biztos, hogy két meccsen mi megyünk tovább, mindent megteszünk, hogy ez megvalósuljon, ha Isten is úgy akarja – nyilatkozta Skorup. Reméljük, hatalmasat téved a bosnyák középpályás.

A Paks a Fradival ellentétben olyan ellenféllel találkozik, amellyel – némi optimizmussal – szinte egyenlő esélyekkel megy bele a Konferencialiga főtáblájáért folyó küzdelembe. Az 1909. április 7-én alapított cseh Mladá Boleslav legutóbb ötödik helyen végzett a bajnokságban, és ha a keretük értékét megnézzük, akkor az bizony veri az atomvárosiakét. De, mint tudjuk, a párharc azonban a pályán dől el.

A TEOL összeállítása szerint a 46 ezer lakosú észak-csehországi város klubja sorozatban huszonegyedik szezonját kezdte meg hazája első osztályában, a legjobb helyezését a 2006/2007-es szezonban érte el, akkor ezüstérmes lett, emellett kétszer a hazai kupát is megnyerte (2011, 2016). A Mlada Boleslav a 44 esztendős David Holoubek irányításával öt év elteltével ismét kilépett a nemzetközi színtérre, ahol a Konferencialiga második körében a litván Transinvest együttesét búcsúztatta kettős győzelemmel (2–0, 1–0), majd a hazai 1–1 után a visszavágón 4–2-re győzte le az izraeli Hapoel Beer Shevát.

A Mladá Boleslav öt év után tért vissza a nemzetközi kupasorozatba    Fotó: fkmb.cz

Az idei bajnoki szezonban ötvenszázalékos a csapat mérlege, hazai pályán mindkét mérkőzését megnyerte (7-0-s gólaránnyal), ellenben mindkét idegenbeli találkozóját elveszítette, így a 10. helyen várja a folytatást. Keretében ott van a zambiai nemzeti csapatban 35-ször pályára lépő védekező középpályás, Benson Sakala, az egyszeres cseh válogatott Vasil Kusej, valamint több korosztályos válogatott játékos is, például a belső védő Patrik Vydra, aki 21 éves kora ellenére kétszeres bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatja magát a Sparta Prahával, amely erre a szezonra kölcsönadta őt a Mlada Boleslavnak.

A mértékadó Transfermarkt 9,78 millió euróra becsüli a cseh klub játékoskeretének értékét. A legértékesebb labdarúgó az idei szezonban már négy gólnál és három asszisztnál járó Vasil Kusej a maga 1,8 milliós árával, a balszélsőt Patrik Vydra követi 700 ezer euróval. A Paksi FC-é ettől valamivel elmarad, a 8,68 millióból a legnagyobb részt Vécsei Bálint teszi ki, a válogatott középpályás árát 750 ezer euróra taksálja a portál. A csapatban összesen 5 idegenlégiós játszik – ez a cseh gárda keretének 17,2 százaléka –, a hazai meccseiket az 5 ezres Lokotrans Arénában játsszák.

A végére maradt a legnagyobb név az ellenfelek közül, ugyanis a története legnagyobb nemzetközi sikerét elérő Puskás Akadémia számára a konferencialiga főtáblájáért éppen a sorozat előző két kiírásának döntősével, az olasz Fiorentinával kell megmérkőzniük. A lila-fehér olasz klubot 1926. augusztus 26-án alapították, és ellenfeleit a 43.147 fő befogadására képes Stadio Artemio Franchi arénában fogadja. A Fiorentina eddig egy találkozót játszott a most indult bajnoki szezonban, és 1-1-re végzett a Parma csapatával.

A Fiorentina szurkolói imádják a csapatukat, de nagyon éhesek már egy trófeára    Fotó: Facebook/ACF Fiorentina

A lilák eddig kétszer voltak olasz bajnokok, hatszor nyertek olasz kupát – utoljára 2001-ben –, egyszer olasz Szuperkupát, míg a nemzetközi porondon megnyerték a Kupagyőztesek Európa-kupáját, és az elmúlt két szezonban egyaránt bejutottak a Konferencialiga döntőjébe. A 2007/2008-as szezonban az UEFA-kupa elődöntőjében tizenegyespárbajban maradtak alul a Glasgow Rangersszel szemben. A bajnokságban pedig az AC Milant megelőzve a 4. helyen végeztek, ami Bajnokok Ligája selejtezőre jogosította fel a firenzei alakulatot, ahol azonban a csoportkörben kiestek.

A Transfermarkt.com adatai szerint a csapat átlagéletkora 24,9 év, összesen 17 külföldi található a Fiorentina 30 fős keretében, tizenketten játszanak valamelyik válogatottban. A csapat összértéke jelenleg 286,45 millió euró, a legértékesebb játékosuk az argentin jobbszélső, Nico Gonzalez, akit 35 millió euróra tartanak. A liláknak egyébként jelenleg tíz olyan játékosuk van, akinek az értéke meghaladja a 10 millió eurót, és összesen 49,47 millió eurót költöttek el a mostani nyáron erősítésekre, a legdrágább transzfert a szerb belső védő megszerzéséért Marin Pongracsicsért bonyolította le az olasz klub, akiért 15 millió eurót fizettek ki. De ahogy a Fradi tavaly, az Európa-liga csoportkörében bebizonyította, nem a pénz játszik a pályán...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.