Milák legyőzője befogta Michael Phelpset, sőt nála is nagyobb bravúrt ért el

Leon Marchand hatalmas fölénnyel nyerte meg péntek este a 200 vegyesúszás döntőjét, így megszerezte a negyedik aranyérmét a párizsi olimpián. Marchandnak csak a világcsúcs volt az ellenfele, amitől végül hat századdal elmaradt. Michael Phelps pekingi sikerei óta Marchand az első úszó, aki négy egyéni számban is győzött olimpián, mi több, maga a 23-szoros aranyérmes állítja, még nála is nagyobb bravúrt ért el.

2024. 08. 03. 8:37
Megvan a negyedik, mutatja Léon Marchand a 200 méteres vegyesúszásban aratott diadal után olimpia 2024 Milák Kristóf négy arany
Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok után, hogy győzött 400 vegyesen, 200 pillangón és 200 mellen is, kétség sem férhetett hozzá, hogy Leon Marchand volt a 200 vegyes döntőjének legnagyobb esélye. A franciák büszkeségét megszorongatni sem tudák, egyetlen ellenfele a világcsúcs volt. Marchand 1:54.06 perccel csapott célba, s hat századdal elmaradt Ryan Lochte 2011 óta fennálló rekordjától. Ne feledjük, hogy ebben a számban anno Darnyi Tamás is volt világcsúcstartó.

MARCHAND, Léon
Leon Marchand Michael Phelps babérjaira tör. Fotó: Kovács Tamás

Marchand tehát négy egyéni számban diadalmaskodott, ami korábban csupán két férfiúszónak sikerült: Mark Spitznek 1972-ben Münchenben, valamint Michael Phelpsnek 2004-ben és 2008-ban (a nők között a keletnémet Kristin Otto is teljesítette ezt a bravúrt 1988-ban Szöulban).

Ám maga Phelps mondta ki, Marchand bizonyos értelemben még nála is nagybb bravúrt ért el azzal, hogy ugyanazon a napon győzött 200 pillangón ( Milák Kristóf előtt…) és 200 mellen. 

– Még soha nem láttam ilyen duplázást – méltatta Phelps Marchand-t.

Igaza van. Az úszás történetében arra még nem volt példa, hogy valaki ugyanazon a napon nyert volna két olyan számban olimpián, amelyeknek a távja legalább kétszáz méter.

Leon Marchand atekintetben viszont hátrányban van Michael Phelpsszel szemben, hogy a száz méter nem az ő világa, így a váltókban sem kap szerepet, ami nélkül nehéz halmozni az aranyérmeket. Persze Marchand még csupán 22 éves, akár még két olimpia is beleférhet a pályafutásába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.