Több fronton is magyar érmekben bízhatunk az olimpia zárónapján

Nem maradt sok magyar érdekeltségű versenyszám az olimpia utolsó napjára, de mindegyikben komoly éremeséllyel indulnak csatába sportolóink. Világbajnok birkózónk, Muszukajev Iszmail és a tavaly világbajnok férfi vízilabda-válogatott is bronzmeccset vív, a női öttusázók döntőjében pedig az egyéniben egyaránt vb-ezüstérmes Gulyás Michelle és Guzi Blanka áll rajthoz.

2024. 08. 11. 5:47
GULYÁS Michelle
Gulyás Michelle a női öttusázók elődöntõjében, a bónuszvívás versenyszámban a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 10-én Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Varga Zsolt vezette férfi vízilabda-válogatott a bronzéremért száll harcba az Egyesült Államok ellen, miután a horvátok elleni elődöntőt elvesztette. Tavaly a fukuokai vb-n aranyérmes volt a magyar csapat, amely a párizsi győzelemmel érhetett volna fel a csúcsra, de továbbra sem lesznek követői a legutóbb a 2008-as pekingi olimpián győztes Kemény-legényeknek.

Vogel Soma Jansik Szilárd Zalánki Gergő magyar csapat vízilabda Spanyolország olimpia 2024 párizs
Vogel Somára és a magyar pólósokra nagy küzdelem vár az amerikaiak ellen is (Fotó: Csudai Sándor)

Az amerikaiakkal az utóbbi években többször is meggyűlt a bajunk, a 2022-es a budapesti vb helyosztóján ötméterespárbajban nyert az USA, tavaly márciusban a zágrábi Világkupa-selejtezőben hat góllal páholta el a magyar csapatot (15-9), majd Los Angelesben a Világkupa-bronzmeccsen 13-13 után hiába nyertünk büntetőkkel, egy bírói műhiba miatt az utolsó négy és fél percet újra kellett játszani, s akkor már kikaptunk 14-13-ra. Ezt követte a fukokai vb negyeddöntője, amelyben lezárta a rossz szériát az amerikaiak ellen a Varga-csapat, s 13-12-re győzött.

Most a bronzérem biztosan gyógyírt jelentene az elszalasztott döntő miatt, ahogy három éve Tokióban is volt ok az örömre a spanyolok ellen megnyert bronzcsata végén.

Muszukajev a sokkoló vereség után javíthat

Ugyancsak a harmadik hely a tét Muszukajev Iszmail számára a szabadfogású birkózók 65 kilós súlycsoportjában. A világbajnoki címvédő Muszukajev két magabiztos győzelmet aratva jutott be a szombati elődöntőbe, ahol azonban az iráni Rahman Amuzad ellen váratlanul sima, 10-0-s vereséget szenvedett.

A tokiói játékokon ötödik, kabardföldi származású Muszukajev az olimpia zárónapján 12 óra körül lép szőnyegre a helyosztón, melyen az amerikai Zain Allen Retherford és az albániai színekben szereplő Ismail Dudaev vasárnapi vigaszági mérkőzésének győztese lesz az ellenfele.

Gulyás Michelle-t a családja is motiválja

Női öttusában az egyéniben 2022-ben vb-ezüstérmes Gulyás Michelle és ugyanezt az eredményt idén elérő Guzi Blanka is bejutott a mai döntőbe. Gulyásnak különösen a vívás sikerült jól, 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett, a selejtező végén a futásban már ki is engedhetett a végén.

– Volt két hibám a lovaglásban, de így is tudtam tartalékolni. Ez is volt a terv úszásban meg futásban is – értékelt Gulyás, aki szerint a döntő már életre-halálra megy majd, őt pedig tüzeli, hogy a családja is kint van, előttük versenyezhet.

Női öttusában legutóbb a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián Kovács Sarolta bronzérmes volt, Gulyás és Guzi az ő nyomába eredhetne egy dobogós helyezéssel.

Az olimpia utolsó napjának magyar programja:

BIRKÓZÁS (Mars-mező Aréna)
11.00: szabadfogás 65 kg (Muszukajev Iszmail), helyosztók, bronzmérkőzés, döntő

ÖTTUSA (Versailles-i Kastély)
11.00: női döntő (Gulyás Michelle, Guzi Blanka)

VÍZILABDA (Paris La Défense Aréna)
10.35: férfi bronzmérkőzés, Magyarország–Egyesült Államok

ZÁRÓÜNNEPSÉG
21.00 (Stade de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.