Magyar válogatott: elmaradt a bravúr, már a csoda is kevés lehet

A magyar férfi-jégkorongválogatott Kazahsztán ellen kezdte meg szereplését a pozsonyi olimpiai selejtezőtornán, amelynek a győztese részt vehet majd a 2026-os téli olimpián, amelyet Milánó és Cortina d’Ampezzo rendez. A magyar csapat a második harmadot döntetlenre hozta a kazahok ellen, de az ázsiai rivális összességében magabiztos sikert aratott.

2024. 08. 29. 16:10
Pozsony 20240829
Jegkorong Magyarország Kazahsztán
olimpiai selejtező Szlovákia
Bálizs Bence Bartalis István
Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Öt gólt kapott a magyar válogatott a kazah csapattól Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi-jégkorongválogatott Fehéroroszország kizárásával kapott egy második esélyt. Bár a mieink februárban Japán mögött a második helyre szorultak a budapesti selejtezőcsoportban, és ezzel úgy tűnt, hogy elestek az ötkarikás részvétel lehetőségétől, a fázis legjobb csoportmásodikjaként végül Magyarország került az ukrajnai háború miatt a 2026-os milánó–cortinai téli olimpia kvalifikációjából kizárt fehérorosz válogatott helyére. Az olimpiai részvétel kivívása csoda lenne: a házigazda Szlovákia a topfavorit, de a másik két rivális, Ausztria és Kazahsztán is magasabban rangsorolt, mint a magyar válogatott.

Pozsony 20240829
Jégkorong olimpiai selejtező Magyarország Kazahsztán
Sofron István
Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Sofron István gólja után még élt a remény, de végül nem szerzett pontot Kazahsztán ellen a magyar válogatott (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

Csütörtök délután a magyar válogatott Kazahsztán ellen vívta a szlovákiai selejtezőcsoport nyitómeccsét. Az első harmadban egyetlen gól született: Sebők Balázs kiállítása után Mihailisz használta ki a kazah emberelőnyt.

A második játékrész elején a tizenhat éves Szongoth Domán kiegyenlített, majd a harmad második felében négy perc leforgása alatt három gól is született. Sajnos ezek közül az első kettőt Kazahsztán (Breusz, majd Muhametov) szerezte, Sofron István találatával azonban lőtávolon belül maradtunk az utolsó játékrészre.

Balszerencsés gólt kapott sorsdöntő pillanatban a magyar válogatott

A harmadik harmad közepéhez közeledve a magyar védelem sajnos összehozta Mihailisz második gólját. A kazah játékos ellenféltől kapott korongot a magyar kapu mögött, a visszatett korongja pedig szintén magyar lábról pattant Bálizs Bence kapujába. Hat perccel a vége előtt ismét Mihailisz volt eredményes, ezúttal hagyományos gólt szerzett.

A magyar válogatott első meccsén nem tudott bravúrt elérni, innentől kezdve pedig már egy esetleges Szlovákia elleni csoda sem biztos, hogy elég lenne az olimpiai kvalifikációhoz. A házigazda szlovákok ellen pénteken 18.00-kor lép jégre Majoross Gergely legénysége.

– Amit kértünk a játékosoktól, megkaptuk, főleg morálban. Sok szám, például kapura lövés vagy helyzetek, mellettünk szóltak, azonban az eredményjelző öt kazah gólt mutatott és csak kettő magyart. A kapott gólokat leszámítva élmény volt nézni a meccset, erre a teljesítményre és hozzáállásra lehet építkezni a jövőben. A kazah gyors és képzett csapat, kevés helyzetből is tudott nyerni. A világbajnokságon találkozunk velük, és addig a fiatal csapatunk tovább fog fejlődni. Biztos vagyok benne, hogy pénteken a szlovákok ellen is jó teljesítményt fogunk nyújtani – mondta az MTI-nek Majoross, akinek ez volt szövetségi kapitányként az első tétmérkőzése.

Jégkorong, olimpiai selejtezőtorna, 1. forduló

Magyarország–Kazahsztán 2-5 (0-1, 2-2, 0-2)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.