Milák Kristóf parádéja: Párizsban a rövidebb távján lett olimpiai bajnok!

Milák Kristóf Tokióban 200 pillangón első, 100 pillangón második lett az olimpián. Három évvel később, Párizsban, a hosszabb távon jutott ezüst neki. Szombat este rendezték Milák Kristóf második döntőjét a francia fővárosban, a 100 pillangó fináléjában a magyar úszó elsőként ért célba.

2024. 08. 03. 20:35
Milák Kristóf
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat este rögtön a versenynap egyetlen magyar érdekeltségű döntőjével kezdődött az úszóprogram a párizsi olimpián. Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a 100 méteres pillangóúszás fináléjába. Ebben a számban három éve, Tokióban ezüstérmes lett Milák Kristóf, az amerikai Caeleb Dressel mögött, utóbbi viszont idén a döntőbe sem tudta beúszni magát. Adott volt tehát a lehetőség, hogy a magyar úszó fordított utat járjon be, mint 200 pillangón: abban a számban a tokiói arany után Párizsban ezüstérmes lett.

20240731 Párizs Franciaország
Úszás 100 pillangó döntő
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Olimpia 2024 Párizs
képen: Milák Kristóf
Milák Kristóf Tokió után Párizsban is két olimpiai érmet nyert: egy aranyat és egy ezüstöt (Fotó: Csudai Sándor)

Tokió óta persze sok minden történt Milák Kristóffal: 2022-ben Budapesten 100 és 200 pillangón is világbajnok lett, s úgy tűnt, sokáig uralhatja az úszásnemet világversenyeken. Milák azonban tavaly hosszú szünetet tartott, a 2023-as és a 2024-es vb-t kihagyta, s a hagyományostól eltérő felkészülést folytatott, a lehető legnagyobb titokban.

Mit ért el Milák Kristóf az olimpián?

Amikor viszont újra elérkezett az olimpia ideje, Milák Kristóf újra szenzációs formába hozta magát. 200 pillangón ugyan nem védte meg címét, az olimpia legnagyobb sztárja, a francia Léon Marchand lehajrázta, de Milák is olyan időt úszott, amilyennel korábban soha senki nem veszített még el semmilyen versenyt a távon.

Milák a 200 pillangó után a rövidebb távon is a legjobb idővel jutott be a döntőbe, a címvédő Caeleb Dressel, valamint a szám másik magyarja, a 200 hát párizsi bajnoka , Kós Hubert egyáltalán nem – utóbbi a június, belgrádi, csonka mezőnyös Eb-n másodikként végzett Milák mögött a versenyszámban.

A döntő természetesen nem volt lefutott, s újra egy francia úszó, Maxime Grousset úszott Milák mellett az ötös pályán, akinél a magyar úszó mindössze három századmásodperccel volt gyorsabb a péntek esti középfutamban.

Ötvennél Milák negyedikként fordult, ám a táv második felét ő bírta a legjobban. 49,90 másodperces idővel Tokió után Párizsban is olimpiai bajnok lett, ezúttal 100 pillangón.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.