Itt az újabb botrány! Szexuális zaklatás miatt kitiltották a nyári játékokról az olimpiai bajnok atléták edzőjét

Újabb botrány rázta meg a párizsi olimpiát, ugyanis a Kanadai Olimpiai Bizottság megfosztotta akkreditációjától Rana Reidert, akit szexuális zaklatással és érzelmi zsarolással vádolnak. A kitiltott szakember egyébként két tokiói olimpiai bajnok, a 100 méteres síkfutás aranyérmese, az olasz Marcell Jacobs és a 200-as címvédő kanadai Andre De Grasse edzője. Előbbi 5. lett fő számában, míg utóbbi csütörtökön védheti meg a címét.

2024. 08. 07. 8:15
Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha eddig nem lettek volna elegek a párizsi olimpia körül kialakult botrányok, itt az újabb, ami bizonyos szempontból súlyosabb, mint az eddigiek. Ugyanis azonnali hatállyal el kell hagynia Párizst két olimpiai bajnok atléta edzőjének, Rana Reidernek, miután a Kanadai Olimpiai Bizottság (COC) visszavonta a 2024-es párizsi olimpiára szóló akkreditációját. Rana Reider nem más, mint a 100 méteres síkfutás tokiói olimpiai bajnoka, az olasz Marcell Jacobs és a 200 méter címvédője, a kanadai Andre De Grasse edzője, utóbbi ráadásul csütörtökön akár meg is védheti a címét.

Marcell Jacobs edzője nélkül futhat majd a 4x100-as olasz váltóban, miután százon nem tudta megvédeni a bajnoki címét (Fotó: Getty Images)

Az azonnal hatályba lépő döntés három nappal azután született, hogy a World Athletics megkérdőjelezte Rana Reider jelenlétét Párizsban. Az 54 éves amerikai edzőt az US Center for SafeSport (USCSS) – amely egy olyan sportközösség létrehozásán dolgozik, ahol a résztvevők együtt dolgozhatnak és tanulhatnak anélkül, hogy fizikai, szexuális vagy érzelmi bántalmazást szenvednének el – azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatott egy 18 éves sportolót még 2021-ben.

Az ügy érdekessége, hogy Reider elismerte az ellene felhozott vádakat – közölte, hogy kölcsönös megegyezés alapján létesített kapcsolatot egy felnőttel –, aminek következtében egy 2023 májusában született döntés értelmében egy évre felfüggesztették, majd csak úgy folytathatta az edzői pályát, ha egy másik felnőtt állandóan jelen van, amikor edzést tart sportolóinak. A COC közleményében jelezte, a Reider akkreditálására vonatkozó döntés azon alapult, hogy a próbaideje idén májusban lejárt, és mivel nem volt más szankció ellene, így megfelelt a Kanadai Olimpiai Bizottság követelményeinek.

Részlet a Kanadai Olimpiai Bizottság sajtóközleményéből

Reider ügyvédje úgy véli, az edző ellen felhozott új vádakat nem tudták bizonyítani a bíróságon, ráadásul nem is vádolták semmiféle bűncselekménnyel. Ryan Stevens szerint szomorú nap ez az olimpia számára, amikor egy irányító testület a rossz reklámtól való félelmét a sportolók érdekei elé helyezi. Ráadásul Kanada egyik legjobb atlétája most úgy próbálhatja megvédeni a Tokióban megszerzett bajnoki címét, hogy az edzője nem lehet ott mellette.

Az elmúlt hónapokban egyébként három per indult Floridában Reider és a tulajdonában lévő, és az edző által üzemeltetett edzőközpont ellen. Az egyik ügyben, amelyet Broward megyében nyújtottak be, egy sportoló azt állítja, hogy a Reider által elkövetett szexuális zaklatás és érzelmi bántalmazás már 17 éves korában kezdődött, összesen hat évig tartott, aminek következtében két öngyilkossági kísérletet követett el, illetve pszichiátriai kórházi kezelésen vett részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.