A Paksnak áll a zászló, de Bognár György szerint még nem lefutott a párharc

A Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája-, a Fehérvár és a Puskás Akadémia pedig a Konferencialiga-selejtező harmadik fordulójába jutott már. E három csapathoz csatlakozhat csütörtök este a Paksi FC, amely 3-0-s előnyről indul az AEK Larnaca ellen.

2024. 08. 01. 5:35
20240725_1029_at
A zöld mezben futballozó paksiak megnyugtató előnyre tettek szert az AEK Larnaca elleni párharc első mérkőzésén. Fotó: Török Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros kedd esti, sikerrel megvívott Bajnokok Ligája-selejtezője után szerdán a Fehérvár FC-n volt a sor, hogy folytassa a magyar sikersorozatot az európai kupaporondon. A székesfehérváriak 2-1-es előnyről várhatták az azeri Szumgajit FK elleni visszavágót. Ez 0-0-s döntetlennel zárult a Sóstói Stadionban, így a Fehérvár megőrizte előnyét és várja ellenfelét, amely a georgiai Torpedo Kutaiszi vagy a magyar válogatott Lang Ádámot is soraiban tudó ciprusi Omonia Nicosia lesz. A csütörtöki meccs előtt a ciprusiak 3-1-re vezetnek.

Noha csütörtökön szintén selejtező várna rá, a Puskás Akadémia nem lép pályára, játék nélkül jutott tovább, mert ellenfelét, az ukrán SC Dnyipro-1 csapatát kizárta az európai szövetség. Amint az első, úgy a második meccs hivatalos eredményét is 3-0-s gólkülönbséggel írták jóvá a felcsútiak javára.

 

Nehéz mérkőzés vár a Paksra

Az élvonalbeli bajnokság legutóbbi ezüstérmese, a Magyar Kupa 2024-es győztese a pályán harcolta ki a 3-0-s előnyt, egy hete ugyanis ilyen arányban győzte le a Gyurcsó Ádámot is foglalkoztató AEK Larnaca csapatát a Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában. A visszavágót Cipruson rendezik 18.00-tól (tv: Duna).

A Paks a továbbjutás kapujában áll, ez ahhoz képest szép teljesítmény, hogy a paksiak európai visszatérése nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezték. A története során 2011 után másodszor nemzetközi kupainduló Paks az Európa-liga kvalifikációjának első körében kezdett, ám ott az új idény első meccsét hazai pályán 4-0-ra elveszítette a román másodosztályban szereplő vajdahunyadi Corvinul ellen. Ezt követően ugyan idegenbeli 2-0-s sikerével szépített a tolna vármegyei gárda, de 4-2-es összesítéssel kiesett a Konferencialigába, ahol a Larnaca 3-0-s legyőzésével feledtette a korábbi fiaskót. 

– Kétségtelenül jól sikerült számunkra az első mérkőzés, de továbbra is azt mondom, nem lefutott a párharc. Csalódottak lennénk ugyanakkor, ha háromgólos előnyből nem jutnánk tovább, azt azonban látni kell, ellenfelünk nagyon jó játékerőt képvisel

fogalmazott a paksiak vezetőedzője , Bognár György. – A Larnaca játékosai nagyon labdabiztosak, így nehéz mérkőzés vár ránk csütörtök este. Biztos azonnal nyomás alá akarnak majd helyezni bennünket. Szélső védőik bátran feljönnek, amire nekünk megfelelő megoldásokat kell majd találnunk. Ami az európai szereplésünket illeti, sokat „segített” az első meccsünkön kapott négy gól, ami helyrerázott bennünket. Akkor még nem voltunk játékban, egyébként a múlt héten hasonló problémát láttam az AEK-nál is. Éles meccsre számítok tehát, amin rendkívül sokat jelentene, ha legalább egy gólt szerezni tudnánk.

BOGNÁR György
Bognár György csapata kedvező helyzetből várja a ciprusiak elleni visszavágót. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bognár György együttese az előző hétvégén a magyar bajnokságban is megkezdte szereplését, 2-2-re végzett a Diósgyőr vendégeként. A két héttel ezelőtti kudarc óta tehát három meccsen hét gólt szerzett a Paks, amelynek az utóbbi években erőssége volt a hatékony támadójáték. Az elmúlt években kétszer is Európa-liga csoportkörös Larnaca otthonában várhatóan inkább a védekezésen lesz a hangsúly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.