Egy hónapon belül kétszer rúgták ki a pilótát

Logan Sargeantnek sokba került a zandvoorti autótörés, mert elveszítette az ülését a hétvégi Formula–1-es Olasz Nagydíj előtt. A többi pilóta és persze az olasz nézősereg lelkesen várja a Ferrari hazai futamát, amelyre a maranellóiak fejlesztésekkel készültek, hogy felvegyék a versenyt a McLarennel és a Red Bull-lal.

2024. 08. 30. 5:59
F1 Grand Prix of Netherlands - Qualifying
Logan Sargeant hibáit megunták a Williamsnél Fotó: AFP/NurPhoto/Alessio Morgese
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári szünet előtt két Formula–1-es pilóta esetleges idényközi kirúgásáról lehetett hallani, de végül Sergio Pérezt és Daniel Ricciardót is megtartotta a Red Bull, illetve az RB. A szintén az alulteljesítők közé tartozó Logan Sargeanttel szemben elfogyott a türelem, és egy hónapon belül tulajdonképpen kétszer is lecserélte őt a Williams. Először akkor, amikor július végén bejelentette az alakulat, hogy a Ferraritól távozó Carlos Sainzt szerződtette a következő idényre. Aztán kedden tudatta, hogy az amerikai már a hétvégi Olasz Nagydíj előtt elveszíti az ülését, amit a Formula–2 tabellájának hatodik helyén álló Franco Colapinto kap meg, így bő két évtized után újra lesz argentin versenyzője a királykategóriának.

F1 Spanish Grand Prix 2024 Previews
Franco Colapinto (balra) kapta meg Logan Sargeant ülését Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Visszatérve Sargeanthez, az ő esetében már az is meglepetést jelentett, hogy erre a szezonra is szerződést kapott a Williamstől, tekintve, hogy Alexander Albon minden versenyhétvégén elagyabugyálta. Ez idén sem változott, Sargeant a neki jutott bő másfél idény alatt az időmérőn soha nem győzte le csapattársát, a futamokon pedig egy pontot kapart össze Albon 31-ével szemben. Mindezek ellenére a Holland Nagydíj előtt még megdicsérte őt James Vowles csapatfőnök, amiért egyre kevesebbet hibázik, és a korábbiakhoz képest kisebb különbséggel kap ki Albontól. Nos, ezután egy nappal Sargeant úgy összetörte a Williamst, hogy az időmérőre ki sem tudott állni vele, a többi pedig már történelem..

Sargeant mellett Russellt is leváltják – egy időre

Nem a Sargeant helyére érkező Colapintóé lesz az egyetlen új arc az olasz versenyhétvégén. A Mercedes Kimi Antonellit ülteti az első szabadedzésen George Russell helyére. A 18 éves, Formula–2-ben versenyző olaszt Max Verstappen (Red Bull) óta talán a legnagyobb tehetségként tartják számon, és a várakozások szerint ő kapja meg jövőre a Ferrarihoz továbbálló Lewis Hamilton autóját. Erre a bejelentésre még várnunk kell, de annyi már biztos, a 2024-es járgányt kipróbálhatja ma. A tifosik tehát ezúttal nemcsak a Ferrari, hanem egy olasz versenyző sikeréért is szoríthatnak legalábbis egy tréning erejéig.

A Ferrarinál maradva, a maranellóiak nagy célokkal vágnak neki a hazai futamuknak. Legutóbb, Hollandiában csak a túlélésre játszottak, ehhez képest Charles Leclerc harmadik helye kellemes meglepetés volt. A Ferrarinál úgy vélik, a következő három pálya jobban fekszik az autójuknak a zandvoortinál, ráadásul fejlesztéseket hoztak Monzába, ahol tavaly Sainz pole pozícióval örvendeztette meg a vörös nézősereget. A verseny aztán nem az elképzeléseik szerint alakult, a spanyol nem bírt a két Red Bull-lal, bár a Leclerc-rel való viaskodása a harmadik helyért igen szórakoztató volt.

A hétvégén feketébe öltöző Ferrari-pilótákat nagy örömmel fogadták otthon:

Hamarosan meglátjuk, hogy beválnak-e a Ferrari fejlesztései. Az eddigiek alapján azonban nem az ágaskodó lovak, hanem a McLaren, esetleg a Red Bull várható a dobogó tetejére. De a holland futamot hatalmas előnnyel megnyerő Lando Norris (McLaren) azért rajta tartja a szemét az olaszokon.

– Bármelyik csapat nyerhet, a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull vagy mi. A Ferrari legutóbb elég gyors volt, amire nem számítottunk. A Red Bull talán kicsit többet szenvedett, mint vártuk – mondta a brit.

Verstappen is erre utalt azzal, amikor elmondta, az autójuk egyensúlyán javítaniuk kell, mert túl sokat csúszkálnak, ami a gumiknak nincs ínyükre. Egyébként viszont Monza félig-meddig új terep lesz mindenkinek, mivel a pálya új burkolatot kapott, az első sikánt pedig átépítették. Vasárnap kiderül, hogy melyik csapatnak sikerült a legjobban „az ismerkedés”.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 13.30, 2. szabadedzés 17.00
Szombat: 3. szabadedzés 12.30, időmérő 16.00
Vasárnap: Olasz Nagydíj 15.00

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.