Túllép a Helif-botrányon az IBA, és visszaviszi a profi ökölvívást Kubába

Nagy dobásra készül augusztus 27-én a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA), ugyanis 61 év után ismét profi bokszgálát szervez Kubában. A Bajnokok éjszakája elnevezésű esemény utolsó két csatája a szervezet világbajnoki címéért zajlik, melynek vesztesei 100 000, míg a győztesei 120 000 dollár pénzdíjat kapnak. A gála legfényesebb hazai csillaga a kétszeres nehézsúlyú olimpiai bajnok Julio César de la Cruz, a szintén kétszeres olimpiai aranyérmes középsúlyú Arlen López, illetve Párizsban a könnyűsúlyt megnyerő Erislandy Álvarez lesznek.

2024. 08. 24. 6:45
A kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok kubai Julio César De La Cruz Peraza Fotó: Képernyőfotó - YouTube
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk, Fidel Castro – aki még 1959-ben betiltott minden professzionális sportot az országban – forog a sírjában. Ugyanis Kubában megtörténik a nagy forradalmár által csak a nyugati világ csökevényének tartott profi ökölvívás feltámadása. Sőt, vélhetően ez több lesz, mint feltámadás, hiszen az IBA a sportág 61 éves száműzetését lezárva egy profi bokszgálát rendez a szigetországban, melyen világbajnoki övekért bunyózhatnak, illetve olyan összegű pénzdíjakért, amiről korábban álmodni sem mertek a kubai ökölvívók.

A Nemzetközi Bokszszövetség ugyanis augusztus 27-én Havannában rendezi meg a Bajnokok éjszakája című rendezvényét, melyen a kubaiakat hat küzdelemből álló észbontó este várja. Ráadásul a kubai amatőr ökölvívás egyik jelenlegi legjobbja, a nehézsúlyban a 2016-os riói és a 2021-es tokiói olimpián aranyérmet nyerő Julio César de la Cruz, illetve Rióban és Tokióban olimpiai bajnoki címet szerző, míg a párizsi olimpián bronzérmes középsúlyú Arlen López lesz a gála fő attrakciója, mindketten a vb-övért bokszolnak. A két címmeccsen, melyet tízmenetesre terveznek, a győztesek 120 000, míg a vesztesek 100 000 dollárt kapnak. A másik négy ringcsata hat-hat menetes lesz, ám itt is találhatunk olimpiai bajnokot, mégpedig a könnyűsúlyban Párizsban aranyérmes Erislandy Álvarez személyében.

Úgy tűnik, az IBA minél előbb szeretne túllépni az általa a 2023-as világbajnokságon kizárt, viszont a párizsi olimpián a nők között aranyat nyerő Imane Helif és Lin Ju-ting botrányos ügyén. A két bokszolót ugyanis a Nemzetközi Bokszszövetség a gyanús külsőségek miatt nemiségvizsgálatra küldött, és a tesztek eredményei alapján kiderült, mindkettőjük szervezetében megtalálható az X- és az Y-kromoszóma, tehát biológiailag férfiak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem fogadta el az IBA döntését, ráadásul a két szervezet egy ideje már nem is tartja a kapcsolatot egymással.

Párizs, 2024. augusztus 3.
Az algériai Imane Khelif a nõi ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõje után a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án. Hámori Luca az ötödik helyen végzett, miután egyhangú pontozással kikapott a Iman Heliftól.
MTI/Czeglédi Zsolt
Az IBA szeretne már túllépni az általa már lezártnak tekintett Helif- és Lin-botrányokon. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindenesetre az IBA a kubai gálával most ismételten pozitívan szerepel a világ ökölvívást szerető szurkolói, sportbarátai előtt. Alberto Puig, a Kubai Ökölvívó Szövetség (FCB) vezetője a gálát népszerűsítő sajtóeseményen elmondta, az ötvenes években Kubában profi küzdelmek voltak, de ilyen szervezett körülmények között, mint az augusztus 27-i, ez lesz az első bokszgála a szigetországban.

A párizsi olimpia könnyűsúlyú olimpiai bajnoka is részt vesz a havannai gálán. Fotó: Getty Images

A profi ökölvívás legújabb kori történetének ugyan vannak kubai világbajnokai, ám ők egytől egyig úgy érhettek fel a csúcsra hivatásos bokszolóként, hogy elhagyták a hazájukat, és különböző országokban kértek politikai menedékjogot. Így került például Németországba 2007-ben az athéni játékokon 91 kg-ban aranyérmes Odlanier Solís – aki 2005-ben világbajnok is volt –, valamint az 51, illetve 48 kg-ban első Yuriorkis Gamboa és Yan Barthelemy. A három szökevény egy nemzetközi tornáról tűnt el, és Kolumbia érintésével jutott Európába, ahol három évre kötelezték el magukat az Arena nevű klubbal. 

2013-ban kezdett omladozni a fal, ugyanis a kubai politikai rendszer mindenki meglepetésére engedélyezte a legjobb bunyósainak, hogy részt vegyenek a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség által szervezett 500 ezer dollár összdíjazású félprofi csapatbajnokságában (World Series of Boxing). – Kuba az egyik legerősebb boksznemzet, részvétele a WSB-ben látványosnak ígérkezik – lelkendezett akkor Karim Bouzidi, a WSB főigazgatója a szerződés aláírása alkalmával. A már fentebb említett Alberto Puig, a kubai szövetség elnöke ígéretet tett arra, hogy a húsz legjobb bokszolót nevezi majd be, köztük olimpiai és világbajnokokat. 

Nem lehetett profi, disszidálni akart, de lebukott

Tovább olvadt a jég, amikor 2022-ben a kubai szövetség szerződést kötött a mexikói Golden Ring Promotions céggel, és létrehozta a Kubai Szelídítők (Domadores de Cuba) elnevezésű csapatot, amely a mexikói cég promotálásával különböző profi ökölvívó eseményeken vehetett részt. Ám amikor a csapatból kihagyott tokiói olimpiai és a háromszoros világbajnok, Andy Cruz disszidálni akart, ismét bekeményített és példát statuált a szövetség a szerintük súlyos fegyelmezetlenséget elkövető klasszis ellen, aki nem vehetett részt az országos bajnokságon sem.

Többek között a fentiek miatt is történelmi esemény készül augusztus 27-én Havannában, és a gála lebonyolításáért, valamint a pontos forgatókönyvért felelős orosz Kirill Skekutyev, az IBA egyik neves promótere a felelős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.