Visszatér a doppingkirály! Szun Jang újra úszik

Jövő héten újra medencébe ugrik egy versenyen Szun Jang, a kínaiak háromszoros olimpiai bajnok úszója, akinek tavasszal járt le a több mint négyéves eltiltása. A 32 éves sportoló a Hofejben sorra kerülő kínai nyári bajnokságon képviseli majd otthonát, Csöcsiang tartományt. Kínában ez a viadal a második legnagyobb presztízsű úszóverseny az országos bajnokság után.

2024. 08. 21. 17:03
Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki ne emlékezne arra, amikor forrtak az indulatok Kvangdzsuban, a vizes világbajnokság helyszínén a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok úszó, Szun Jang körül. A kétméteres kínai óriást doppingváddal illették. A 400 gyors fináléjában aratott győzelme után ismét felemlegették, hogy 2014-ben egyszer már három hónapra eltiltották, januárban pedig vitatott körülmények között a testőrei megsemmisítették a már levett doppingmintáját: nemes egyszerűséggel elkobozták a fiolát az ellenőröktől, majd összetörték. A versenyben ezüstérmes ausztrál Mack Horton a tiltakozás dacos – vagy inkább színpadias – formáját választotta: az eredményhirdetéskor nem állt fel Szun Jang mellé a dobogóra.

 A versenyben ezüstérmes ausztrál Mack Horton az eredményhirdetéskor nem állt fel Szun Jang mellé a dobogóra     Fotó: AFP/Ed Jones

Mindenki ismerte az örök tételt: csak az doppingol, akit rajtakapnak. Aztán Szunt rajtakapták, és 2020 februárjában végül ítélet született vele szemben: először nyolc év volt a büntetése, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül négy évre mérsékelte azt. Az 1500 méter gyors korábbi világcsúcstartója 4 évet és 3 hónapot hagyott ki. Ráadásul Szun az olimpiai válogatón még nem indulhatott el, így nem volt esélye bekerülni a párizsi játékokon szereplő kínai csapatba. A francia fővárosban aztán 1500 méter gyorson az amerikai Bobby Finke megdöntötte a 2012-es londoni világcsúcsát, ebben a döntőben Betlehem Dávid óriási országos csúccsal negyedik lett.

Szunnal kapcsolatban amúgy még csak nem is a doppinggyanú volt a legingerlőbb, hanem a lénye, az őt körülvevő miliő, úgy, ahogy van. Hogy is mondjuk, a világhírű úszó sosem volt a népi demokratikus eszmék megtestesítője, sokkal inkább valamelyik császári dinasztia elkényeztetett sarjára emlékeztetett. Nem barátkozott senkivel, hárman öltöztették, még az akkreditációs kártyáját is egy kísérője vitte utána.

Megközelíthetetlen, önhitt jelenség volt mindig is, a kvangdzsui világbajnokság idején az üzleti alapú sport leginkább kézzelfogható megtestesítője. És most visszatér. A 32 éves sportoló a Hofejben sorra kerülő kínai nyári bajnokságon képviseli majd otthonát, Csöcsiang tartományt. Kínában ez a viadal a második legnagyobb presztízsű úszóverseny az országos bajnokság után. 


   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.