Előre le volt játszva: a titok a második magyar aranyérem mögött

A Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összetételű magyar párbajtőrcsapat katartikus győzelmet aratott a párizsi olimpián, a döntőben aranytussal múlta felül Japánt. A magyar csapat a négy vívó életkora alapján hosszú éveken át uralhatja a nemzetközi mezőnyt, ráadásul példás az összhang közöttük, miként arról podcastműsorunkban beszéltünk.

2024. 08. 03. 14:22
Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Nagy Dávid, Koch Máté, férfi párbajtőrcsapat
Valódi... Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Nagy Dávid és Koch Máté aranypróbája Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vívásban valamennyi csapatot három fő plusz egy tartalék alkotja. A szabály kegyetlen, a tartalék csak akkor részesedik az eredményből, szerencsés esetben kap érmet, ha becserélik és pástra is lép. A férfi párbajtőr pénteki csapatversenyei során sokán azt latolgatták, vajon Nagy Dávid szóhoz jut-e. A negyeddöntőben Kazahsztán, majd az elődöntőben Franciaország ellen semmi sem indokolta a cserét, hiszen az alapcsapat tagjai kiválóan vívtak. Miként szakértőnk, Szetey András elárulta, a Japán elleni végig szoros fináléban sem szakmai, taktikai okokból került sor a cserére.

– A fiúk előre megbeszélték, alakuljon bárhogyan is a verseny, Nagy Dávid mindenképpen szóhoz jut – árult el kulisszatitkot a korábbi válogatott kardvívó, a Magyar Vívószövetség kommunikációs igazgatója.

A cserére tehát akkor is sor került volna, ha a többiek kiválóan vívnak végig, és az netán veszélyeztette volna az aranyérem megszerzését. Ettől csapat a csapat.

A Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összetételű csapat ötvenkét év után szerzett ismét aranyérmet Magyarországnak férfi párbajtőrben, a müncheni olimpián a Kulcsár Győző, Fenyvesi Csaba, Schmitt Pál, Osztrits István, Erdős Sándor alkotta ötös győzött, Tokió és Mexikó után zsinórban a harmadik aranyérmet szerezve ebben a fegyvernemben.

Siklósi 26, Koch, Andrási és Nagy pedig csupán 23 éves, adott tehát a remény, hogy ez a csapat hosszú évekig uralkodhat a nemzetközi mezőnyben.

Íme, a teljes beszélgetés:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.