Alcaraz olimpiai bajnok ellen tért vissza, duplázást vállalt a hazájáért

A héten négy helyszínen zajlik a Davis-kupa világdöntőjének csoportköre. A legnagyobb klasszisok közül egyedül Carlos Alcaraz lép pályára a csoportmeccsek során, a Roland Garros és Wimbledon idei bajnoka viszont a kimerítő szezon ellenére egyest és párost is vállalt szerdán Csehország ellen, azaz Alcaraz jelentősen hozzátett Spanyolország 3-0-s győzelméhez.

2024. 09. 12. 10:07
2024 Davis kupa világdöntő Valencia Carlos Alcaraz Tomás Machác Spanyolország Csehország tenisz
Carlos Alcaraz nehéz hetek után újra ünnepelhetett Fotó: NurPhoto via AFP/David Aliaga
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csapatok eloszlása sem segíti, hogy a legnagyobb klasszisok egytől egyig ott legyenek a Davis-kupa végjátékában. A top 10-ből Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov Oroszország eltiltása miatt évek óta nem játszhat a sorozatban, míg Novak Djokovics és Casper Ruud ugyan vállalja a játékot a héten, de Szerbia és Norvégia nem jutott a legjobb tizenhat közé, osztályozós párharcra készül. A US Open utáni héten több játékos – például a döntő két résztvevője, Jannik Sinner és Taylor Fritz – nem vállalta a Davis-kupát, az egyes világranglista élmezőnyéből Carlos Alcaraz az egyetlen, aki játszik a világdöntő csoportkörében, a rangsor alapján őt a francia Ugo Humbert (18.) követi a sorban. Alcaraz ráadásul nem aprózta el a részvételét, szerdán az egyest és a párost is vállalta Csehország ellen.

Davis kupa Spanyolország Csehország tenisz Final Group B doubles match in Valencia - 11 Sept 2024
Marcel Granollers (L) and Carlos Alcaraz (R) of Spain team play against Jakub Mensik and Adam Pavlasek of Czechia team during the Davis Cup Final Group B doubles match at Pabellon Fuente de San Luis. Spain won 7/6, 3/6, 6/7
Marcel Granollers és Carlos Alcaraz párosa szoros meccset nyert meg (Fotó: Reuters/Vicente Vidal Fernandez)

Carlos Alcaraz a nyár első két hónapjának legerősebb játékosa volt, a Roland Garros, majd Wimbledon bajnoka is lett, a párizsi olimpián pedig döntőt játszott. A sűrű programnak végül az amerikai teljesítménye itta meg a levét: Alcaraz Cincinnatiben már az első, a US Open során a második meccsét veszítette el.

Alcaraz varázslatos röptéje a Davis-kupában

Alcaraz ennek ellenére nem a pihenés mellett döntött, a héten a Davis-kupában játszik Spanyolország sikeréért, jövő héten pedig bemutatkozik a Laver-kupában, ahol az Európa-válogatott színeiben a világválogatott ellen játszik.

A Davis-kupa-részvétel mellett szólhatott az is, hogy Alcaraz hazai közönség előtt, Valenciában játszhat a csoportkörben.

Míg Alcaraz ezüstöt, szerdai ellenfele, Tomás Machác aranyérmet hozhatott el a párizsi olimpiáról. A vegyes páros bajnoka egyesbeli eredményekben ugyan elmarad Alcaraztól, de Machác is a leglátványosabban játszó teniszezők közé tartozik.

A mérkőzés nem is okozott csalódást, nem volt nehéz látványos labdameneteket találni az összefoglalóba.

Alcaraz meccse nem alakult zökkenőmentesen, Machác az első játszmát tie breakben megnyerte, utána viszont már nem tudta tartani a spanyol tempóját. Alcaraz 6:0-val egyenlített ki, a cseh játékos pedig a görcsei miatt feladta a meccset, ami Csehország vereségét jelentette, ugyanis korábban Roberto Bautista Agut is nyert Jirí Lehecka ellen.

Annak ellenére, hogy eldőlt a párharc, Alcaraz párosban is pályára lépett, a szakágban világelső Marcel Granollers oldalán döntő szett tie breakben nyert Jakub Mensík és Adam Pavlásek ellen. A legnehezebbnek tűnő csoportban egy esetleges körbeverés esetén még ennek is lehet jelentősége.

– Nem fogok hazudni, elfáradtam – mondta a játéknap végén Alcaraz. – Machác veszélyes játékos, én pedig idegesen kezdtem, nem éltem a lehetőségeimmel. A nehéz első szett után próbáltam nyugodt maradni, nyomás alatt tartani az ellenfelemet, és ez lehetett az oka, hogy fizikai gondjai akadtak. Próbálok a lehető legjobb vezére lenni a spanyol csapatnak és a lehető legtöbb győzelmet szerezni.

Davis-kupa, világdöntő, 1. forduló

A csoport
Belgium–Hollandia 2-1
Olaszország–Brazília 2-1

B csoport
Ausztrália–Franciaország 2-1
Spanyolország–Csehország 3-0

C csoport
Németország–Szlovákia 3-0
Egyesült Államok–Chile 3-0

D csoport
Kanada–Argentína 2-1
Nagy-Britannia–Finnország 2-1

A csoportok első két helyezettje bejut az egyenes kieséses szakaszba, amelyet novemberben, Málagában rendeznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.