Öreg birkózó nem vén birkózó - Hatos Gábor majd 41 évesen is magyar bajnok lett

Közel kétszáz sportoló versengett a csepeli KIMBA Sportcsarnokban rendezett kötött-, szabadfogású és női birkózó országos bajnokságon. Amire aztán senki sem számított, hogy a 2012-es londoni olimpián bronzérmes, rövidesen a 41. születésnapját ünneplő Hatos Gábor 2018 után ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ami igazán megdöbbentő volt Hatos teljesítményében, hogy fizikailag és erőben is simán felvette a harcot a jóval fiatalabb vetélytársaival.

2024. 09. 14. 20:42
Hatos Gábor majd 41 évesen magyar bajnok lett szabadfogású birkózásban Fotó: MBSZ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően erre találták ki azt a mondást, hogy olyan, mint a jó bor, minél öregebb, annál jobb. Sokan egyszerűen nem akartak hinni a szemüknek, amikor a mérlegelésnél megjelent a 2012-es londoni olimpián bronzérmet nyert, a jövő hónapban már a 41. születésnapját ünneplő Hatos Gábor, és érvényes sportorvosijával bemért a szabadfogásúak 86 kilós súlycsoportjába. Ekkor még a többség nem vette őt túl komolyan, ám amikor elkezdte a menetelését a szőnyegek, bizony mindenkinek leesett az álla.

Hatos Gábor 2019-ben a veteránok között lett világbajnok    Fotó: MBSZ

A 2019-ben már a veteránok között világbajnoki címet szerző Hatos Gábor ugyanis először az elődöntőben izzadt meg Rosz Roland ellen, de egy intésponttal, majd egy kétpontos levitellel 3-0-ra sikerült nyernie. A fináléban még ennél is szorosabb mérkőzésen, az utolsó fél percben szerzett levitellel győzte le 3-2-re Püspöki Patrikot, azaz egyszerűen lehajrázta a jóval fiatalabb ellenfelét. Majdnem 41 évesen. Hatos simán felvette a küzdelmet a fiatalokkal, és 2018 után ismét elhódította a magyar bajnoki címet.

A kötöttfogásúaknál az Eb-második Váncza István ezúttal 72 kilóban lépett szőnyegre, és négy győzelemmel meg is nyerte az ob-t, míg két kategóriával feljebb az Európa-bajnok, vb-második Fritsch Róbert diadalmaskodott. A 87 kilósoknál Losonczi Dávid világbajnok, olimpiai ötödik távollétében a súlycsoport tavalyi Eb-győztese, Takács István állhatott a dobogó legfelső fokára.

A 97 kilóban olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes Szőke Alex és a – két kategóriával lejjebb, 87 kilóban – kontinensbajnoki bronzérmes Szilvássy Erik birkózta a döntőt. Az első menetben az ESMTK birkózóját küldték le parterhelyzetbe (0-1), azonban Szilvássy nem tudta növelni előnyét. A szünet után Szőke volt az aktívabb, így Szilvássyt küldték le, ellenfele pedig egyszer megpörgette, majd kiemelte a csepeli versenyzőt és egy pontért kidobta a küzdőtérről (4-1). A nehézsúlyú döntőben László Koppány pontozással legyőzte az Eb-bronzérmes Vitek Dáriuszt.

A nőknél 59 kilóban az Európa-bajnoki ezüstérmes Bognár Erika az Eb-bronzérmes csapattársával, Galambos Ramónával csapott össze. Kettejük küzdelmében nem született akció, de az utolsó intéspont Bognár javára döntött (1-1). Ezt követően a 68 kilósok között két U23-as Eb-harmadik, Szabados Noémi és Pók Karolina lépett szőnyegre. A meccs nagy részében Szabados volt az aktívabb, és ez a pontokban is meglátszott, mivel a második menetre ötpontos előnyt dolgozott ki, majd Pók szépített egy mögékerüléssel, de a hátralévő időben már nem tudott közelebb zárkózni (5-2). A 76 kilósoknál körbeverés alakult ki, a súlycsoportot pedig mindössze egy technikai ponttal a csepeli Nagy Fanni nyerte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.