Különös oka lehet, amiért Angliában és Németországban nem kedvelik a magyar futballistákat

Szalai Attila továbbra sem kap lehetőséget a bizonyításra klubja, a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Hoffenheim színeiben, vasárnap a kispadra sem ülhetett le a Werder Bremen elleni vereség alkalmával. A mellőzés lehetséges okairól a korábbi szövetségi kapitány, Csank János nyilatkozott az Origónak.

2024. 09. 30. 10:08
Szalai Attila a Hoffenheim mezében
Szalai Attila a Hoffenheim mezében. Az aktuális idényben még nem készülhetett ilyen felvétel. Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Hasan Bratic
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt forduló után csak két csapat rendelkezik kevesebb ponttal a német első osztályban, mint az eddigiekben három pontot szerzett Hoffenheim. A 16. helyen álló együttes vasárnap mintha egy hullámvasúton ült volna: a 12. percben már 3-0-s előnyben volt, majd egy kiállítás miatt megfogyatkozott, végül kikapott 4-3-ra. Az idénynyitón még kispados Hoffenheim-játékos, Szalai Attila az előző négy bajnokihoz hasonlóan ezúttal sem került be a meccskeretbe.

 

Másképp bánnak a külföldi edzők a magyar játékosokkal

Szalai 2023 nyarán, 12,3 millió euróért igazolt a német élvonalba a török Fenerbahce együttesétől. Az előző szezonban a Hoffenheim játékosaként összesen négy, a téli kölcsönadása után, a Freiburgban pedig három mérkőzésen lépett pályára. A 46-szoros magyar válogatott középhátvéd ennek eredményeképpen kiszorult a nemzeti tizenegyből is. Mellőzésének lehetséges okairól a korábbi szövetségi kapitány, a 77 éves mesteredző, a kétszeres magyar bajnok tréner, Csank János beszélt az Origónak.

– Az a tapasztalatom, hogy Angliában és Németországban nem igazán kedvelik a magyar játékosokat. Ennek részben az az oka, hogy az elmúlt években mindkét ország válogatottját legyőzte Magyarország a Nemzetek Ligájában – mondta Csank. – Nem vagyunk túl szimpatikusak nekik, és egy külföldi edző egy magyar játékossal amúgy is másképp bánik. Szalai Attila jó példa erre. 

Ha Szalai vezetékneve „Szalaics” lenne, akkor már játszana Hoffenheimben, de legalábbis rendre a keretben lenne. Ezt én már jó néhány évvel ezelőtt kiszúrtam, hogy a magyarokkal szemben van egy ilyen ellenszenv, nagyjából talán azóta, hogy viszonylag kis országként Puskás Ferencék idejében a világ egyik legjobbja volt Magyarország. A futball pedig mindenhol egy nemzeti sajátosság, sok szurkoló számára szinte maga az élet, és ez tükröződik a focipályákon is.

Szalai Attila a Hoffenheim gyenge rajtja után abban reménykedhet, hogy edzője, az amerikai Pellegrino Matarazzo távozik, a helyére érkező új vezetőedző pedig hátha nagyobb szerepet szán majd neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.