Polgár Judit díjat kapott arról, amit eddig is tudtunk

A Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE fennállása centenáriumát ünnepli, s a budapesti sakkolimpia keretében a csütörtöki gálaesten díjazta a világ sakkéletének elmúlt száz évben leginkább meghatározó alakjait és szervezeteit. A FIDE 100 Awards eseményen összesen 18 kategóriában adtak át elismeréseket: a legjobb női játékosnak járó díjat Polgár Judit kapta, az elmúlt száz év legjobb női sakkedzője pedig Polgár Zsuzsa lett. A legjobb férfi játékosnak járó díjat az ötszörös világbajnok norvég Magnus Carlsen érdemelte ki.

2024. 09. 20. 8:47
Polgár Judit
Polgár Judit Arkagyij Dvorkovicstól, a FIDE elnökétől vette át a díjat. A háttérben a kivetítőn archív felvételen két nővére, Zsófi és Zsuzsa látható Forrás: FIDE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyes kategóriákban a FIDE illetékes bizottságai jelölték az arra méltónak tartott játékosokat és szervezeteket, egy-egy kategória nyerteséről pedig szavazással döntöttek. A legjobb női sakkozó kategóriájában tíz10 jelölés érkezett, a jelöltek mindegyike korábbi világbajnok. A nyilvános szavazás három éllovasa Polgár Judit, Noa Gaprindashvili és Vera Menchik volt, közülük került ki díjazottként a zsűri egyöntetű döntése alapján Polgár Judit.

Polgár Zsuzsa
Polgár Zsuzsa világbajnok társától Viswanathan Anandtól vette át az elismerést. Fotó: FIDE

Polgár Judit minden idők legerősebb női játékosa, aki már 15 évesen kiérdemelte a nagymesteri címet, és az egyetlen női sakkozó, aki a férfiak között bekerült a világranglista első tíz helyezettje közé.

Kétszeres arany- és ezüstérmes a sakkolimpiákon

A Magyar Szent István-renddel kitüntetett magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, továbbá egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között. Hét alkalommal kapta meg a női Sakk-Oscar-díjat, közte az évszázad női sakkozójának járó Oscart is. 2021-ben beválogatták a World Chess Hall of Fame-be.

 

Biztosan Magnus Carlsen a legjobb?

A legjobb férfi játékosnak járó díj három jelöltje Magnus Carlsen, Garri Kaszparov és Bobby Fischer volt, közülük került ki díjazottként Magnus Carlsen.

Polgár Judit díjazását legfeljebb néhányan vitatják, Magnus Carlsen első helyezése viszont nyilván megosztja a sakktársadalmat. Bobby Fischernek ugyanis a mai napig széles a tábora, s az sem egyértelmű, hogy Carlsen jobb lenne Kaszparovnál.

Magnus Carlsen ötszörös világbajnok a klasszikus időbeosztású sakkban, valamint többszörös rapid- és villámsakk világbajnok, s megnyerte a kieséses rendszerű világkupát is.

 

Polgár Zsuzsa a sakk szolgálatában

A legjobb női sakkedzőnek Polgár Zsuzsát választották. Polgár Zsuzsa négyszeres sakkvilágbajnok 1996 és 1999 között. 15 éves korában vált a legmagasabban rangsorolt női sakkozóvá, majd 1991-ben ő volt a harmadik nő, aki elnyerte a FIDE-től a nagymesteri címet. Összesen 11 érmet nyert különböző sakkolimpiákon. Edzőként, szakíróként és a sakk népszerűsítőjeként Polgár Zsuzsa számos fiataloknak szervezett sakktornát szponzorál, egyben a Susan Polgar Institute for Chess Excellence (SPICE) vezetője is az Egyesült Államok Missouri államában működő Webster University-n. 2008 és 2018 között a FIDE női sakkért felelős bizottságának vezetője volt.

Az elmúlt száz év legjobb férfi sakkcsapatának Örményország válogatottját, legjobb női sakkcsapatának Georgia együttesét választotta meg a FIDE.

A sakkolimpia 9. fordulójának összefoglalója:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.