Külső körön befutott az USA, az agyelszívás csapata

Az Örményország elleni sikernek, no meg India Iránra mért csapásának köszönhetően a magyar férficsapat feljött a harmadik helyre a budapesti sakkolimpián. A pénteki 9. fordulóban az Egyesült Államok, a verseny első kiemeltje következik. Újabb nehéz mérkőzés, de az érmet nem adják könnyen. Az összevásárolt amerikai csapat eddig nem remekel, az anno örmény színekben olimpiai bajnok Levon Aronjan az együttes húzóembere.

2024. 09. 20. 5:25
Levon Aronjan
Levon Aronjan örmény színekben háromszor ia győzött a sakkolimpián Forrás: Chess.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sakkolimpia egyik szenzációja volt, hogy Ukrajna a 4. fordulóban legyőzte az USA-t. Vaszil Ivancsuk látványos győzelmét Wesley So fölött még sokáig emlegetik a sakkbarátok. Az amerikaiak nehezen heverték ki a kudarcot, amiről az is árulkodik, hogy a 6. játéknapon újabb váratlan eredményt produkáltak, csak 2-2-es döntetlenre futotta tőlük Románia ellen. Ezután az amerikaiak sakk szakzsargonnak élve külső körön jöttek fel, de lebecsülni semmi esetre sem szabad őket.

Az Egyesült Államok a világranglista második helyezettje, Hikaru Nakamura nélkül is első kiemeltként vágott neki a sakkolimpiának.

 

Szovjet elődök

A Fabiano Caruana, Wesley So, Lenier Dominguez, Levon Aronjan, Ray Robson összetételű csapat érdekessége, hogy három sakkozója sem Amerikában született: So fülöp-szigeteki, Dominguez kubai, Aronjan pedig örmény, mi több, örmény színekben háromszoros olimpiai bajnok.

Caruana neve is beszédes, ő olasz család sarjaként Miamiben látta meg a napvilágot, de olasz állampolgársága is van.

Az amerikai sakk hasonló az amerikai tudományhoz: mindig is jellemezte az agyelszívás. Érdemes felidézni, hogy kereken húsz éve, a 2004-es sakkolimpián az USA csupa egykori szovjet sakkozóval (Onischuk, Shabalov, Goldin, Kaidanov, Novikov, Gulko) lett negyedik. Ehhez képest most legalább egy tősgyőkeres amerikai van a csapatban Ray Robson személyében.

Rapport Richárd, Vaszil Ivancsuk, sakkolimpia, Ukrajna
Rapport Richárd Ivancsuk ellen is sötéttel aratott bravúros győzelmet. Fotó: Polyák Attila

Miben bízhatunk az amerikaiak ellen?

Az együttes mindegyik tagja kiváló nagymester, de – különösen Dominguez és Aronjan – mintha túllennének pályafutások zenitjén. Aronjan ennek cáfolataként hét partiból hat és fél pontot szerzett. Igaz, most csak a negyedik táblán szerepel, anno az örményeket mindig ő vezette éljátékosként.

S hogy miben bízhatunk? Nos, először is, azt kell mérlegelni, hogy az első és a harmadik táblán az amerikaiak játszanak világossal, mi pedig a másodikon és a negyediken. Rapport Richárd sötéttel aligha feszíti túl a húrt Caruana ellen, bár, Ivancsukot is feketével győzte le, talán Lékó Péter próbál majd nyerésre játszani.

Mondjuk ki: a négy remit, a 2-2-es döntetlent előre aláírnánk. Ezzel ugyanis az utolsó két forduló megmaradna az esély az éremszerzésre, ami bravúros eredmény lenne.

Sakkolimpia, az élcsoport állása a 9. forduló előtt, férfiak:
1. India 16 pont, 2. Üzbegisztán 14, 3. Magyarország 14. 4. Kína 13, 5. USA 13, 6. Irán 13.
A 9. forduló párosítása az élen: India–Üzbegisztán, USA–Magyarország, Kína–Irán.

Érdekességek Lékó Péterről:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.