Rapport varázsolt, az ellenfele királya a tábla közepén végezte

Rapport Richárd ritkán látható, látványos partiban győzte le az elmúlt évtizedek kiválóságát, Vaszil Ivancsukot, s mivel a másik három játszma döntetlenre végzett, a magyar férficsapat 2,5–1,5-re legyőzte Ukrajnát, így öt forduló után már csupán négyes holtversenyben áll az élen a budapesti sakkolimpián. Eddig várakozáson felül szerepelnek a mieink.

2024. 09. 15. 19:19
Rapport Richárd, Vaszil Ivancsuk
Rapport Richárd és Vaszil Ivancsuk a várakozásoknak megfelelően látványos partit vívott egymással Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vaszil Ivancsuk a legcsekélyesebb túlzás nélkül az elmúlt évtizedek egyik legjobb és persze legszínesebb sakkozója. Maga Garri Kaszparov méltatta úgy, hogy jobb játékos, mint Gelfand, Topalov vagy éppen Aronjan. Nos, Topalov a sakk megosztott korszakában világbajnok, Gelfand döntős volt, Aronjan pedig kétszer is megnyerte a kieséses rendszerű világkupát.

Rapport Richárd, Vaszil Ivancsuk, sakkolimpia, Ukrajna
Rapport Richárd bátran vállalta a bonyodalmakat. Fotó: Polyák Attila

Ivancsuk legjobb éveiben, a Kaszparov és Carlsen közötti időszakban potencális világbajnoknak számított, de valahogy sohasem jött ki neki a lépés, bánatában többször is bejelentette a visszavonulását, de mindig meggondolta magát, és még 55 évesen is aktív. Azt pedig végképp senki sem veheti el tőle, hogy 2007-ben 2787-es értékszámmal Kaszparov mögött a második helyen állt a világranglistán.

Rapport tisztáldozattal csalta tőrbe Ivancsukot

Ivancsuk hasonló stílusú sakkozó, mint Rapport Richárd. Mindketten hívei a váratlan, eredeti ötleteknek, és nem riadnak vissza a kockázattól. Előzetesen éppen ezért csemegének ígérkezett kettejük játszmája.

Ivancsuk vezérgyaloggal nyitott (1.d4), Rapport a Grünfeld-védelmet választotta, 15 lépés sem telt el, s ahogy mondani szokás, máris „felgyulladt” a tábla. Rapport tisztet áldozott, amivel nem csupán megakadályozta Ivancsuk sáncolását, hanem a tábla közepe felé zavarta világos királyát. Ivancsuktól elég volt egy rossz húzás, s borzalmas helyzetbe került. Ráadásul vészesen fogyott az ideje, így mattól, vezérvesztéstől fenyegetve, objektíven már vesztett állásban gyorsan végleg vesztőt húzott és a 26. lépésben feladta a jászmát. Itt lehet visszajátszani a láványos partit.

Miként megírtuk, Lékó Péter kimaradt Ukrajna ellen. Kevéssel azután, hogy Rapport nyert, Szanan Szjugirov és Gledura Benjámin is viszonylag gyorsan remizett, Berkes Ferenc meccsén múlt tehát a magyar győzelem, ami azok után, hogy Ukrajna szombaton legyőzte az Egyesült Államokat, komoly fegyvertény.

Berkes az időzavarban meleg pillanatokat élt át, szerencsére Korobov is hibázott, az időkontroll után a kétbástyás végjáték már döntetlent ígért. A magyar nagymester precízen játszott, így néhány lépés után Korobov belenyugodott a döntetlenbe.

Magyarország tehát 2,5–1,5-re legyőzte Ukrajnát, azaz az ötödik meccsét is megnyerte a sakkolimpián, tehát továbbra is ott van az egyre szűkülő élmezőnyben. Öt forduló után csupán India, Kína, Vietnám és Magyarország áll az élen a maximális tíz ponttal.

Carlsen nehéz pillanatokat élt át

Az éllovas India ismét magabiztosan nyert, ezúttal Azerbajdzsán ellen 3-1-re. Kína tartja vele a lépést a Spanyolország elleni sikerrel. A világelső Magnus Carlsen a török Musztafa Yilmaz ellen elnézett egy közbeiktatott lépést, ami után meleg pillanatokat élt át sötéttel, végül kihúzta döntetlenre a játszmát, a norvégok 3-1-re győztek.

Sakkolimpia, 5. forduló, a magyar csapatok eredményei:

Nyílt torna:
Magyarország–Ukrajna 2,5-1-5
Magyarország B–Chile még 1,5-2,5
Magyarország C–Libanon 4-0

Női torna:
Magyarország–Észtország 4-0
Magyarország B–Ecuador 3-1
Magyarország C–Románia 0-4

Érdekességek Rapport Richárdról:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.