Hol van Magnus Carlsen? A világelső az idegeinkkel játszik a sakkolimpián

A korábbi világbajnok, jelenleg is világelső Magnus Carlsen az elmúlt napokban ráijesztett népes rajongótáborára, hiszen a szerdai első után a csütörtöki második fordulóban sem ült asztalhoz a budapesti sakkolimpián. Akik aggódtak, vajon a világ legnépszerűbb és legjobb sakkozója egyáltalán megérkezett-e Budapestre, azok megnyugodhatnak, pénteken Kolumbia ellen már Carlsen vezeti a norvég férficsapatot.

2024. 09. 13. 15:55
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen remélhetőleg Budapesten is jól érzi magát Forrás: X/Magnus Carlsen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magnus Carlsen múlt hét vasárnap megnyerte a speciális lebonyolítású úgynevezett Speed Chess Championship viadalt, miután a döntőben 23,5-7,5-re kiütötte az iráni származású, francia színekben szereplő Alireza Firouzját. Neki valószínűleg legalább ilyen fontos volt, hogy az elődöntőben móresre tanította az amerikai Hans Moke Niemannt, akit két éve csalással gyanúsított meg, s akivel pereskedett is (végül peren kívül egyezség zárta le a csúnya történetet).

Carlsen tehát, gondolhattuk, jó hangulatban készült a sakkolimpiára, hiszen még a nyár folyamán megerősítette, játszik a norvég csapatban Budapesten. A norvég zseni az első fordulót kihagyta, de ezen nem volt különösebb okunk meglepődni, hiszen ez bevett gyakorlat a legjobbak esetében, Rapport Richárd sem szerepelt a magyar csapatban az első körben, a norvégok nélküle is simán, 3,5-0,5-re legyőzték a Koreai Köztársaság csapatát

Carlsen aztán a csütörtöki második fordulót is kihagyta, ami viszont már érzékenyen érintette a skandinávokat, meglepetésre csupán 2-2-es döntetlenre futotta tőlük az értékszámok alapján lényegesen gyengébb Kanada ellen. 

Norvégia a 3. fordulóban Kolumbiával került össze, s az előzetesen leadott névsor szerint Carlsen vezette őket. A világelső kicsit azért játszott az idegeinkkel, mindenekelőtt persze Roberto Pantoja Garciáéval, hiszen csak tízperces késéssel jelent meg és ült asztalhoz. Aztán 1.e4-re c5-tel válaszolt, tehát sötéttel a Szicíliai védelmet, annak is Paulsen-változatát választotta. Carlsen végül tetszetős partiban mattolta kolumbiai ellenfelét.

A magyar férficsapat az első fordulóban Salvadort (4-0), a másodikban Perut (3.5-0,5) győzte le egyaránt magabiztosan, a harmadikban Ausztria ellen már nehezebb dolga lesz. 

A harmadik fordulót is követhetik az Origo közvetítésén:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.