Magyar olimpiai bajnokok is meglepték az iskolásokat

Az Európai Sporthét alkalmával, az Olimpiai Értékek Iskolai Programban (Olympic Values Education Program, OVEP) az ország több pontján, öt kiválasztott iskolában olimpiai és paralimpiai bajnokok, olimpikonok vettek részt az olimpizmus, az olimpiai értékek népszerűsítésében. Az interaktív élménybeszámolókhoz összességében több száz diák kapcsolódhatott.

Forrás: MOB2024. 09. 27. 15:35
Az olimpiai bajnok párbajtőröző Andrásfi Tibor aláírásáét sorban álltak a diákok. Fotó: Peter Szalmas
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába az olimpiai bajnok párbajtőröző Andrásfi Tibor, az Aszódi Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumba az olimpiai ezüstérmes kardozó Gémesi Csanád, a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnáziumba az olimpiai aranyérmes párbajtőröző Siklósi Gergely és a paralimpiai bajnok atléta Ekler Luca, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumba Wagner-Gyürkés Viktória olimpikon atléta, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumba Kovács Richárd olimpikon ökölvívó látogatott el.

Ekler Luca és Siklósi Gergely is részt vettek az Olimpiai Értékek Iskolai Programban (Fotó: Peter Szalmas)

Párizs hősei a pódiumbeszélgetések alkalmával az olimpiai értékeket középpontba helyezve saját élményeiket, tapasztalataikat oszthatták meg a diákokkal. A versenyzők elmondták, hogyan váltak élsportolóvá, hogyan jutottak el az olimpiai részvételig, a dobogóig, hogyan tudják összeegyeztetni a tanulást az élsporttal. Példákkal szemléltették, hogyan van jelen a sportban és civil életükben a tisztelet, a becsület, a kiválóságra törekvés, az erőfeszítés öröme és a fair play.

Az esemény az MVM és a MOL – Új Európa Alapítvány támogatásával valósult meg.

„A Magyar Olimpiai Bizottság teljes mellszélességgel támogatja az olimpiai nevelési programot, amelyen keresztül az olimpiai értékek, mint a kiválóság, a tisztelet, a barátság és a fair play minél több fiatalhoz, diákhoz eljussanak. Ezeknek az értékeknek a közvetítésében vettek részt olimpikonjaink, akiket a diákok nagy örömmel fogadtak. Az Európai Sporthét kiváló lehetőséget teremtett a program népszerűsítésére, a témában magam is előadást tarthattam sportvezetőknek, sportdiplomatáknak” – tájékoztatott Fábián László. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hozzátette: a MOB a Testnevelési Egyetemmel közösen szervezte meg pedagógusoknak tavasszal az OVEP-továbbképzést, amelynek eredményeként országosan több mint kétszáz iskola több ezer diákja csatlakozhat a programhoz. 
„Büszkék vagyunk rá, hogy az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomásán a program magyarországi működésébe Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is bepillantást nyert, majd elismerően nyilatkozott róla” – emlékeztetett az olimpiai bajnok sportvezető.

A MOL – Új Európa Alapítvány a jelen és jövő magyar olimpikonjainak támogatója, és a MOB stratégiai partnereként az Olimpiai Értékek Iskolai Programjában is részt vesz. „Egykori sportolóként tudom, hogy az utánpótlás-nevelés legnagyobb kihívásai között nemcsak a tehetségek felismerése és gondozása szerepel, hanem az is rendkívül fontos, hogy valódi sportpedagógusok, edzők foglalkozzanak a gyerekekkel, kísérjék a fejlődésüket. Nem lesz mindenkiből olimpikon, de már önmagában az ösztönzés is lényeges, a mozgás szeretetére nevelés. A legértékesebb nemzeti vagyon és társadalmi kincs a tehetség, amely a jövő kulcsát jelenti. Ezért is feladatunk, hogy segítően részt vegyünk a sokszereplős tehetséggondozásban” – mondta Miklósa Erika, a MOL – Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.