Meglepetés Marco Rossi múltjából, ezért volt „császár” Németországban

Interjút adott Marco Rossi a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) hivatalos honlapjának a magyar labdarúgó-válogatott szombati, düsseldorfi Nemzetek Ligája-meccse előtt. A szövetségi kapitány elmesélt egy némileg váratlan történetet a németországi múltjából: amikor az Eintracht Frankfurt játékosa volt, egyszer császárnak nevezték őt a helyi lapban. De miért?

2024. 09. 06. 13:42
ROSSI, Marco
Marco Rossi az MLSZ keddi sajtótájékoztatóján. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári Európa-bajnokságon a német válogatott 2-0-s győzelmet aratott a magyar ellen a csoportkörben, amelynek a végén Marco Rossi együttese végül kiesett, a Julian Nagelsmann vezette házigazdák pedig a negyeddöntőig jutottak. Az Eb óta először egymás ellen lép pályára a két válogatott a Nemzetek Ligája első fordulójában Düsseldorfban. Ennek apropójából adott Rossi interjút a DFB-nek, amely a magyar szövetségi kapitány németországi múltjára is rákérdezett.

Marco Rossi a magyar válogatott edzésén
Marco Rossi újra visszatér Németországba (Fotó: Mirkó István)

Rossi még futballistaként 1996–1997-ben volt az Eintracht Frankfurt játékosa, s 15 meccsen lépett pályára a klub színeiben. Ezzel kapcsolatban került elő egy meglepő sztori Rossi múltjából, amiben Franz Beckenbauer, a német futball legnagyobb legendája is előkerült, aki idén januárban hunyt el.

– Az első meccseket még Dragoszlav Sztepanovics edző irányításával játszottam, és egyfajta Beckenbauer-szerepem volt liberóként. A helyi lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyszer „Az új Császár” címmel írt egy cikket rólam – mesélte Rossi, akit tehát a Németországban Császárnak becézett Beckenbauerhez hasonlíthattak a nevezett cikkben. – Sajnos októberben és novemberben sérült voltam, eltört a bokám. Aztán télen Horst Ehrmantraut lett az edzőnk, én egy nap késéssel tértem vissza a téli pihenőnkről, és az első erőnléti tesztem elég rosszul sikerült. Utána már nem volt olyan jó a kapcsolatunk, de Ehrmantraut amúgy is inkább a német játékosokban bízott.

Marco Rossi magyar története is Németországban kezdődött

Az is kiderült az interjúból, hogy Rossi Németországban ismerkedett meg Pippo Giambertonéval, akinek a közvetítésével először került Magyarországra, így tehát a válogatott élén elért sikertörténete Frankfurtban kezdődött íródni.

– A frankfurti időkben egy helyi olasz étterembe jártam, ahol jóba lettem Pippo Giambertonéval, a tulajdonossal, aki később Budapestre költözött, és 2009-ben meghívott magához. Az ő éttermében találkoztam a Budapest Honvéd sportigazgatójával, aztán pedig már minden ment a maga útján… – árulta el Rossi, aki 2017-ben magyar bajnok lett a kispesti csapattal, 2018-tól pedig a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.