Djokovics zuhan a világranglistán, már csak kedvtelésből játszik

Novak Djokovics bevallottan maga sem tudja, hogy mitévő legyen. Az olimpiai bajnoki címmel végképp minden elért, amit csak célul tűzhetett ki maga elé. Az sem foglalkoztatja, hogy a világranglistán már csak a negyedik, sőt az idei eredmények alapján csupán a kilencedik. Djokovics már nem is tervezi tudatosan a versenynaptárát. Jövő héten mindenesetre elindul a sanghaji tornán, valószínűleg novemberben az ATP-világbajnokságon is, ám a fő kérdés az: januárban látjuk-e Melbourne-ben az Australian Openen.

2024. 09. 30. 10:45
Nem ez volt Novak Djokovics US Open Jannik Sinner Grand Slam dopping
Novak Djokovics mindent elért, amit csak lehetett. Már nem ég benne a tűz Fotó: AFP/CHARLY TRIBALLEAU
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics pályafutása legnagyobb sikereként értékelte a párizsi olimpián aratott győzelmét, amivel végképp minden elért, amit csak lehet. Győzött mind a négy Grand Slam-tornán, összesen 24 diadallal ő minden idők legeredményesebb férfi teniszezője, nyert Davis-kupát is, az olimpiai aranyéremmel végképp teljes a dicsőséglista.

Novak Djokovics olimpiai aranyérmes táska US Open Radu Albot Laslo Djere Györe László
Vajon mikor búcsúzik végleg Novak Djokovics? Mindenki ezt találgatja. Forrás: X/US Open Tennis

Érthető, hogy azóta kevésbé motivált. A US Openen már a harmadik fordulóban kiesett (az ausztrál Popyrin győzte le), s azóta egyéniben nem is indult hivatalos versenyen. Szeptemberben szerepelt a Davis-kupa-csapatban, hogy Szerbia megőrizze tagságát a világcsoportban, majd Grigor Dimitrov invitálására Szófiában játszott bemutatómeccset a bolgárok legjobbjával (amit amúgy 6-4, 2-6, 10-5-re elvesztett).

 

Csak a GS-tornák és Szerbia

Idén az ATP-világbajnokság nem szerepel a céljaim között. Miként a világranglista állása sem foglalkoztat. Mindent megnyertem, amit csak lehet, már csak a Grand Slam-tornák motiválnak és az, hogy a hazámat képviseljem

beszélt a helyzetéről Novak Djokovics egy hete. Hozzátéve, hogy korábban hat hónapra előre pontosan megtervezte a versenynaptárát, most viszont nem gondolkozik előre, akkor indul versenyen, ha éppen úgy hozza az élet.

 

Tét nélkül Sanghajban

Nos, úgy látszik kedvet kapott hozzá, hogy öt év után ismét Kínában játsszon, ugyanis bejelentették, hogy ott van a jövő héten kezdődő sanghaji ATP-1000-es torna főtábláján, ahol rangos mezőny gyűlik össze, hiszen jelen állás szerint indul többek között Jannik Sinner, Carlos Alcaraz, Alexander Zverev, Danyiil Medvegyev és Fritz Taylor is.

Djokovics a világranglistán elfoglalt helyezésének megfelelően a negyedik kiemelt, ám ennél is érdekesebb, hogy a 2024-es eredmények alapján a 37 éves szerb világklasszis már csupán a kilencedik!

 

Djokovics ott lesz-e Melbourne-ben?

De hát Djokovicsot ez sem érdekli. Az sem motiválja, hogy idén megvédje ATP-vb-címét. Argentínába viszont elutazik, hogy részt vegyen Juan Martín Del Potro búcsúmeccsén, aki az elmúlt két évtized egyik legszórakoztatóbb játékosaként méltatott.

Arról még nem beszélt, hogy jövőre nekivág-e az új idénynek, azaz ott lesz-e Melbourne-ben az Australian Openen. Ez a legfontosabb döntés, amit az év hátra lévő részében meg kell hoznia.

Dimitrov és Djokovics jótékonysági mérkőzésének összefoglalója:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.