Egy igazi bokszikon csatlakozott a World Boxinghoz – Golovkin küzd, hogy az ökölvívás olimpiai sport maradjon

A profi ökölvívás egyik legnagyobb alakját, a középsúly korábbi vitathatatlan bajnokát nyerte meg magának és az amatőr boksznak a sportág irányításáért küzdő World Boxing. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott új szervezet ugyanis megnyerte magának Gennagyij Golovkint, a Kazah Olimpiai Bizottság elnökét, hogy vezesse azt a bizottságot, amely a NOB-bal tárgyalva elérné, hogy az ökölvívás visszakerüljön a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokon az olimpia műsorába.

2024. 09. 27. 13:46
Golovkin az olimpián tartaná az ökölvívást Fotó: Ring Magazin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy tűnik, hogy az amatőr ökölvívás irányításáért folyó küzdelemben igencsak kezd feljönni a 2023-ban alapított World Boxing, és lassan komoly kihívójává válik a sportágat jelenleg irányító, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) szakító Nemzetközi Bokszszövetségnek (IBA). A kapcsolatok ilyetén megromlása odáig vezetett, hogy már nincs az olimpiai sportok műsorában az ökölvívás a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokon. A NOB által is támogatott WB célja, hogy átvegye az amatőr boksz irányítását és a sportágat benntartsa az olimpiai sportágak között. Ehhez egyébként az kell, hogy a NOB hivatalosan is elismerje a World Boxingot, amelynek 35-40 feltételnek kell megfelelnie.

Gennagyij Golovkin odaállt a WB mellé, hogy az ökölvívás olimpiai sport maradjon    Fotó: World Boxing

A WB-nek egyre több, jelenleg 44 tagszervezete van – többek között már az amerikai szövetség is csatlakozott hozzájuk –, és most egy olyan személyt nyertek meg az egyik legfontosabb vezetői pozícióra, akivel több legyet is üthetnek egyszerre. Ugyanis felkérték a Kazah Olimpiai Bizottság elnökét, Gennagyij Golovkint arra, hogy vezesse azt a bizottságot, amely a megfelelési procedúrát végigviszi a NOB-bal, és meggyőzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot arról, hogy az ökölvívásnak az olimpián a helye. Golovkin kinevezésével együtt a kazah ökölvívó szövetség is benyújtotta a felvételi kérelmét a World Boxingba, ami azért is fontos, mert Kazahsztán egyike a legtöbb érmet szerző nemzeteknek az olimpiai ökölvívásban.

Golovkin az ökölvívás – főleg a profi boksz – ikonja, aki amatőrben olimpiai ezüstöt nyert a 2004-es athéni nyári játékokon, illetve világbajnok lett 2003-ban, Bangkokban. A profik között – 42 győzelem (37 KO) mellett két vereség és egy döntetlen áll a statisztikájában, utóbbi három mindegyike Saul Canelo Alvarez ellen történt – 2011-től 2023-ig volt a középsúly világbajnoka különböző nagy szervezeteknél. Egyedül a WBO övét nem tudta sosem a derekára csatolni, míg a WBA, WBC, IBF és az IBO szuperbajnoka is volt a kazah klasszis, aki például az IBF övét 21 (!) alkalommal védte meg. Most pedig a ring helyett sportdiplomataként küzd az ökölvívásért.

Golovkin 21 alkalommal védte meg a vb-címét az IBF-nél     Fotó: Getty Images

– Számomra, valamint az egész sportvilág számára fontos, hogy az ökölvívást mint olimpiai sportágat megőrizzük, és ez lesz a legfontosabb célom a következő időszakban. Ennek eléréséért szoros együttműködésre törekszem a NOB-bal az összes ehhez kapcsolódó kérdésben. Biztos vagyok abban, hogy profi sportolóként szerzett tapasztalataim hozzásegítik a World Boxingot egy szisztematikus szemlélet kialakításához, és közös erőfeszítésekkel új lendületet tudunk adni a boksznak a megfelelő irányú fejlődéséhez. Azonban még sok munka vár ránk, mire a céljainkat elérjük – közölte Golovkin.

Boris van der Vorst, a WB elnöke kijelentette, a kazah bokszikon a világ egyik legjobb bokszolója volt az elmúlt évtizedben, és az, hogy támogatja ügyüket, a tapasztalatát, tudását és személyiségét használja a World Boxing előrelépésében, nagy lökést jelent a szervezet számára. Biztos abban, hogy közösen elérik a nagy célt, hogy az ökölvívás továbbra is  az olimpiai sportágak között tartsák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.