Ribli Zoltán szerint kevés a jó edző, és luxus Almási Zoltán mellőzése

Ribli Zoltán szerint Magyarország sikeres sakkolimpiát rendezett, a magyar csapatok eredményével azonban már korántsem ennyire elégedett. Szerinte kevés a jó edző, s mindent el kellett volna követni annak érdekében, hogy Almási Zoltán is szerepeljen az eseményen.

2024. 09. 26. 6:07
Ribli Zoltán
Ribli Zoltánban ma is buzog a tettvágy Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ribli Zoltán sikeres sakkozói pályafutása után hosszú éveken át edzőként is eredményesen tevékenykedett, az ezredforduló környékén a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, majd Ausztriában dolgozott hosszú éveken át. Aztán hazaért, de még 2021-ben összekülönbözött a magyar szövetséggel, azóta a nemzetközi szövetség, a FIDE által kiírt pályázat keretében előbb Trinidad és Tobago, majd Ghána, a budapesti sakkolimpián pedig a Sao Tome és Príncipe szigetek sakkozóinak nyújtott segítséget. Természetesen a magyarok teljesítményét is figyelemmel követte.

– A rendezés minden szempontból rendben volt. Mindenki egyenlő elbánásban részesült, érdemi kifogása senkinek nem lehetett – mondta Ribli Zoltán a sakkolimpiáról általában. Majd először ő is India látványos előretörését emelte ki:

– Amikor évtizedekkel előbb indiai játékossal kerültünk szembe, leginkább csak legyintettünk. Mára hihetetlen fejlődésen mentek keresztül, milliárdosok támogatják a viszonylag még mindig olcsó sportot, a sakkozást. Hatalmas tömegek sakkoznak Indiában, ahol Anand világbajnoki címe is jókorát lendített a sportág helyzetén. Márpedig minél szélesebb a bázis, annál több jó játékos kerülhet ki onnan. Legjobbjaik mára már nem egyszerűen csak nagyon sokat tudnak a sakkról, hanem ráadásul extra szinten szívósak, a küzdőképességük imponáló.

Ribli Zoltán szerint Magyarországon az a probléma, hogy a legjobb edzőket a klubok nem tudják megfizetni.

– Pénz nélkül ma már ez sem megy. Amíg a legjobb sakkoktatók egy-egy gazdagabb tanítvánnyal foglalkoznak, ahelyett, hogy az utánpótlás-nevelő klubokban oktatnának, addig nem lesz széles bázis.

Az 1978-ban aranyérmes csapat tagja szerint lehetett volna erősebb magyar csapatot kiállítani.

– A szövetségnek el kellett volna érnie, hogy Almási Zoltán is visszatérjen a válogatottba. Ezen a szinten már senki nem könnyű ember, de Almásira igenis szükség lett volna.

Ribli ennél tovább ment, szerinte Almásit a szövetségben szakmai vonalon is lehetne alkalmazni. Ő maga addig nem hajlandó dolgozni a magyar sakkozásban, amíg nem rehabilitálják, máig fáj neki, hogy felmentették az ifjúsági válogatottak éléről. 

Ribli Zoltán 2019-ben, a Magyar Nemzetnek adott interjúban részletesen beszélt a pályafutásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.