Ukrajna jön, nehéz döntést hozott meg a magyar kapitány

Négy forduló után már csupán nyolc csapat százszázalékos a budapesti sakkolimpia férfimezőnyében, közöttük van Magyarország is. A vasárnapi ötödik játéknapon a mieink Ukrajnávak találkoznak, Ács Péter a magyar válogatott kapitánya nehéz, de érthető döntésre szánta rá magát: kimarad Lékó Péter, aki szombaton Olaszország ellen fájdalmas vereséget szenvedett. Változtatnak az ukránok is, csemegének ígérkezik Rapport Richárd és Vaszil Ivancsuk meccse.

2024. 09. 15. 11:30
Sakkolimpia sajtótájékoztató Lékó Péter
Lékó Péterre ráfér a pihenés Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezd szétszóródni a mezőny, négy forduló után már csupán nyolc százszázalékos, tehát nyolcpontos csapat van a sakkolimpia nyílt versenyében. Ott található közöttük Magyarország is, amely jelenleg a hetedik helyen áll. A csapatgyőzelem az elsődleges szempont, ezért kettő, a döntetlenért pedig egy pont jár, holtverseny esetén először a táblapontok számítanak. A magyar csapat jól kezdett, hiszen előbb Salvadort 4-0-ra, Perut pedig 3,5-0,5-re ütötte ki, utána viszont Ausztria és Olaszország ellen is szűkösen, 2,5-1,5-re nyert.

Lékó Péter, Szanan Szjugirov
Lékó Péter és Szanan Szjugirov tanácskozik (Fotó: Polyák Attila)

Utóbbi mérkőzés akár újabb fölényes sikert is hozhatott volna, sajnos Lékó Péter a számára kedvezően alakult megnyitás után a középjátékban elvesztette a fonalat, majd a végjátékban is hibázott, így végül kikapott. Nehéz magyarázatot lelni erre a kudarcra, talán a játékhiánnyal magyarázhatjuk, a korábbi vb-döntős magyar klasszis öt év kihagyás után tért vissza.

Kimarad Lékó, Berkes újra a csapatban

A magyar csapat vasárnap Ukrajnával találkozik, s Ács Péter, a mieink kapitánya nehéz, de érthető döntésre szánra rá magát: kihagyta Lékó Pétert. Az együttes tehát vasárnap így áll fel: Rapport Richárd, Szanan Szjugirov, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin. Berkes az előző két fordulóban pihent, reméljük, frissen várja a vasárnapi meccset.

Az ukránok szombaton bravúros győzelmet arattak az első kiemelt Egyesült Államok ellen. Az amerikaiak sokáig nyerésre álltak, hiszen az első táblán Caruana megverte Volokityint, de aztán fordult a kocka, nyert Korobov és Ivancsuk is, utóbbi szorult helyzetben ötletes matthálót szőtt Wesley So ellen.

Az ukránok is változtatnak, nálunk Volokityin marad ki, tehát az első táblán Rapport–Ivancsuk parti lesz, helyesebben Ivancsuk–Rapport, hiszen az 55 éves harcos játszik világossal.

Ukrajna nem is annyira titkos favorit

S hogy mire lehet számítani? Az ukránokat faggatták is az USA elleni bravúr után, hogy akkor mostantól a végső győzelem a céljuk. 

– Még hét forduló van hátra, ami valóságos katasztrófa ránk nézve. A csapatunk átlagos életkora száz év… – tréfálkozott válasz gyanánt Anton Korobov, arra utalva, hogy az ukránokat rutinos sakkozók alkotják.

Ukrajna kétszeres sakkolimpiai bajnok (2004, 2010), ezen felül kétszeres ezüst- és háromszoros bronzérmes, rendre tehát esélyes a dobogóra, kissé félrevezető, hogy a budapesti tornának csupán tizenötödik kiemeltként vágott neki.

Az Ukrajna elleni mérkőzés vízválasztó lehet. Ez lesz a magyar csapat első olyan mérkőzése, amelyre nem egyértelmű esélyesként készül. Rapport bármire képes lehet, a józan ész azt diktálná, hogy Ivancsuk ellen ne feszítse túl a húrt, bár kettőn áll a vásár, a két világos parti kínál inkább győzelmi esélyt, ráadásul Szjugirov és Gledura is jó formában van, négy játszmából mindketten három és fé pontot szereztek. 

Sakkolimpia, férfiak, az élmezőny négy forduló után:
1.  India, 2. Spanyolország, 3, Kína, 4. Vietnám, 5. Azerbajdzsán, 6. Lengyelország, 7. Magyarország, 8. Ukrajna egyaránt 8 ponttal.

A magyar csapatok párosítása az 5. fordulóban:

Nyílt torna:
Magyarország–Ukrajna
Magyarország B–Chile
Magyarország C–Libanon

Női torna:
Magyarország–Észtország
Magyarország B–Ecuador
Magyarország C–Románia

Kövesse nálunk a sakkolimpiát!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.