A sakkozás istennője is kellett a magyar győzelemhez

A magyar férficsapat a várakozásoknak megfelelően legyőzte Livániát a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában. A 2,5-1,5-ös erdménynél titkon magabiztosabb sikerben bíztunk, de ismerjük el, a sakkozás istennője egy kritikus pillanatban kegyeibe fogadta a mieinket, személy szerint Gledura Benjámint. A két ponttal a magyar válogatott feljött a negyedik helyre. Az éllovas India ezúttal sem hibázott, 2,5-1,5-re Kínát is legyőzte. Női csapatunk 3-1-re verte Ausztriát és ugyancsak előrébb lép.

2024. 09. 18. 20:44
Lékó Péter
Lékó Péter magabiztos győzelmet aratott Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lékó Péter végképp igazolta, remélhetőleg önmagát is végleg meggyőzte, hogy öt év után érdemes volt visszatérnie. A Szicíliai védelem Fb5-ös változatában meglepte ellenfelét, Paulius Pultineviciust, gyorsan fölénybe került világossal, sötét már a 23. lépésben kapitulált. Gyorsan megszereztük a vezetést.

Szanan Szjugirov ezúttal kimaradt, így Berkes Ferenc játszott a harmadik táblán, s szívós, precíz játékkal fokozta az előnyét. A negyedik táblán Gledura Benjámin világossal mintha mindent egy lapra feltéve sakkozott volna, a Szláv védelem szerint kezdődő partiban erőltette a támadást a királyszárnyon. Gyanús minőségáldozatot hozott, az időzavarban az ellenfele szerencsére eltévedt, Gledura kicsi előnnyel egyszerűsített végjátékra. 

A korábbi kiváló nagymester és szakíró, Bilek István jutott eszünkbe, aki hasonló esetekben rendre Caissát, a sakkozás istennőjének szeszélyességét emlegette...

Rapport Richárd mintha csak csapattársa fellélegzésére várt volna. Sötéttel nagyon szolidan manőverezett, mintha az időt húzta volna. Amikor Gledura túljutott a krízísen és lényegében biztossá vált a magyar csapat győzelme, egyből döntetlenre adta a maga játszmáját.

Az időkontroll után már Gledura nyúzta az ellenfelét a nyerésért, ám a vezér és futó, két gyalog előny kontra vezér és bástya végjátékban nem találta meg a győzelemhez vezető tervet. Mondanánk, igazságos döntetlen született, de ismerjük el, könnyen vereség is lehetett volna belőle.

A partit itt lehet visszajátszani, a litván játékos a 34. lépésben hibázott.

Berkes Ferencnek sokkal inkább lehet oka a mérgelődésre, végig precízen játszott, ám elegendő volt egyetlen pontatlan lépés, és döntetlenre rontotta a partit. Így lett 2,5-1,5-ös magyar győzelem a vége. Az a legfontosabb, hogy megvan a két pont, de fölényesebb is lehetett volna a siker.

India Kínát is legyőzte, így továbbra is százszázalékos, Irán a második, Magyarország Üzbegisztánnal, Örményországgal és Szerbiával holtversenyben feljött a 3–6. helyre, a tábla pontok alapján a negyedik.

Sakkolimpia, 7. forduló, a magyar csapatok eredményei:

Nyílt verseny:
Litvánia–Magyarország 1,5-2,5
Venezuela–Magyarország B 0,5-3,5
Dánia–Magyarország C 3,5-0,5

Az élcsoport: 1. India 14 pont, 2. Irán 13, 3–6. Üzbegisztán, Magyarország, Örményország, Szerbia 12-12. A táblapontok alapján Magyarország a negyedik.

Nők:
Ausztria–Magyarország 1-3
Malajzia–Magyarország B 2,5-0,5
Magyarország C–Kenya 4-0

Összefoglaló a 7. fordulóról:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.