Mindkét magyar csapat Spanyolország ellen próbálja meg a lehetetlent

Férfi- és női csapatunk is Spanyolországgal találkozik a budapesti sakkolimpia 11., utolsó fordulójában. Matematikailag mindkét mezőnyben jelenleg a nyolcadik, még itt is, ott is van esély az éremszerzésre, de ehhez több eredménynek kedvezően kellene alakulnia.

2024. 09. 22. 10:11
Sarasadat Khademalsharieh
Sarasadat Khademalsharieh hidzsáb nélkül, immár spanyol színekben Forrás: FIDE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 10. forduló eredményei azt mutatják, még az Egyesült Államok elleni vereség is belefért volna, ha férficsapatunk legyőzi Szerbiát. Minden próbálkozás dacára a mérkőzés azonban 2-2-es döntetlenre végződött. Nagyon sűrű a mezőny, matematikailag még az utolsó fordulóban sem lehetetlen az éremszerzés.

Lékó Péter, Szanan Szjugirov
Lékó Péter és Szanan Szjugirov jó játékán sok múlik a sakkolimpia utolsó fordulójában. Fotó: Polyák Attila

Íme, az állás a 11., utolsó forduló előtt: 1. India 19 pont, 2. Kína 17, 3. Szlovénia 16, 4–11. Egyesült Államok, Üzbegisztán, Ukrajna, Szerbia, Magyarország, Örményország, Spanyolország, Franciaország 15 pont.

A 10. forduló összefoglalója:

Érdemes áttekinteni az utolsó forduló párosítását is az élmezőnyben:
Szlovénia–India
Spanyolország−Magyarország
Kína−Egyesült Államok
Üzbegisztán−Franciaország
Szerbia−Ukrajna
Örményország−Irán

Hatból hat: így lehet ebből magyar érem

Könnyen levezethető, hogyan futhat be a harmadik helyre a magyar válogatott. Először is persze nyerni kell Spanyolország ellen, továbbá ha India legyőzi Szlovéniát, Kína az Egyesült Államokat, Irán nem kap ki Örményországtól, az Üzbegisztán−Franciaország, valamint a Szerbia−Ukrajna mérkőzés pedig döntetlenre végződik.

Lehetetlen? Külön-külön egyik eredmény sem az, de így együtt azért nem túl valószínű. A lényeg, hogy a mieink nyerjék meg a spanyolok elleni meccset, és akkor az előzetesen bravúrnak mondott első hat hely elérése biztosan meglesz.

Ács Péter szövetségi kapitány Berkes Ferencet hagyja ki, így Rapport Richárd, Lékó Péter, Szanan Szjugirov, Gledura Benjámin összetételben játszik a magyar csapat.

Szembeszállt Iránnal a spanyolok első táblása

A hölgyeknél nagyon hasonló a képlet. A magyar csapat eddig várakozáson felül szerepel, és Spanyolország ellen nem is lehetetlen az újabb bravúr. Érdekesség, hogy a spanyol női együttes első táblása, Sarasadat Khademalsharieh eredendően iráni. Már 2020-ban bejelentette, hogy nem szerepel többé az iráni csapatban, de aztán visszatért.

A 2022 decemberében megrendezett, szokásos év végi rapid- és villámsakk-világbajnokságon döntő elhatározásra jutott: megtagadta a hidzsáb viselését. Miként egy későbbi interjúben elmondta, amikor hidzsábot visel, nem önmaga, elvész a személyisége.

Nem is tért haza Almatiból, Spanyolországban vett házat és a családjával együtt odaköltözött. Irán letartóztatási parancsot adott ki ellene, de Sarasadat Khademalsharieh megkapta a spanyol állampolgárságot, így jogilag biztonságba került. Kész szerencse, hogy Spanyolország és Irán nem találkozott össze a budapesti sakkolimpián.

Khademalsharieh jelenleg 2468-as értékszámmal a 20. a FIDE női világranglistáján. A 2385 Élő-ponttal 60. magyar éltáblásnak, Gaál Zsókának tehát fel van adva a lecke, de világossal remire jó lehet. A magyar siker, mint oly sokszor az elmúlt évek során, elsősorban talán ismét Hoang Thanh Trangon múlhat.

Kövesse velünk a sakkolimpia zárófordulóját!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.