Valkuszék lettek Egyiptom istenei – ismét az elitért játszhat a magyar Davis-kupa-válogatott

Megtörtént az, amiben a páros elvesztése után sokan csak titokban reménykedtek. A magyar Davis-kupa-válogatott megnyerte az utolsó két egyest – az utolsót Valkusz Máté –, és 1-2-ről fordítva megnyerte a meccset Egyiptom ellen. Ahogy Piros Zsombor a maga győzelme után mondta, Valkusz győzelmével mindenkinek ott a keze nyoma ezen a sikeren, aminek következtében a jövő év elején újfent az elitbe jutásért játszhat majd a csapat.

2024. 09. 14. 16:59
Valkusz Máté hozta a legfontosabb győzelmet Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szakadt meg a magyar Davis-kupa-válogatottnak az a sorozata, miszerint az év elején elveszítik a döntőbe jutást, majd szeptemberben megnyerik az osztályozójukat, hogy a következő esztendő elején újfent megpróbálják a továbbjutást. Ezúttal Egyiptomban kellett folytatni a sormintát, mégpedig úgy, hogy a két legjobbjukat, Marozsán Fábiánt (49.) és Fucsovics Mártont (85.) nélkülözték, ráadásul az első két egyest és a párost követően 2-1-es hátrányba kerültek.

Valkusz Máté a legjobbkor szerezte meg első egyesbeli győzelmét a Davis-kupában    Fotó: AFP

Miután Piros Zsombor megnyerte a második egyesét is, a korábbi junior világelső, Valkusz Mátéra hárult a feladat, hogy feltegye az i-re a pontot. Nos, a sokszor sérült, roppant tehetséges teniszező megnyerte az utolsó, ötödik mérkőzést, így a magyar válogatott összesítésben 3-2-re győzött Egyiptomban a tenisz Davis-kupa osztályozójában. A hazai kapitány mindent megpróbált az egyiptomi siker érdekében, csere mellett döntött, így a világranglistán 402. Valkusz nem az előző napon a kezén-lábán görcsölő el-Szajeddel, hanem Faresz Zakariával került szembe, aki jelenleg a 923. a világranglistán.

Valkusz – akinek nagyon kell minden pályán töltött pillanat a formája visszanyeréséhez – türelmesen játszott, és amikor igazán kellett, ritmust váltott, aminek következtében az első, majd a második szettben is egyszer-egyszer elvette az egyiptomi adogatását, és végül két játszmában lezárta a csatát (6:3, 6:4), megszerezve ezzel az első egyesbeli győzelmét a Davis-kupában. A magyarok tehát jövőre ismét a döntő selejtezőjében szerepelnek, a vesztes Egyiptom pedig a világcsoport I-ben folytatja.

Eredmény, Davis-kupa, osztályozó:

Egyiptom–Magyarország 2-3

Amr el-Szajed–Piros Zsombor 7:5, 3:6, 4:6

Mohamed Szafvat–Valkusz Máté 6:3, 5:7, 7:6 (7-5)

Karim Mohamed Mamun, Mohamed Szafvat–Fajta Péter, Madarász Gergő 7:6 (8-6), 7:6 (7-5)

Mohamed SzafvatvPiros Zsombor 6:7 (4-7), 1:6

Faresz Zakaria–Valkusz Máté 3:6, 4:6

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.