Eldőlt az elnöki harc – Kovács Kokó István teheti rendbe a hazai bokszot

Kiegyezett egymással, így közösen indul november 9-én a MÖSZ közgyűlésén a magyar ökölvívás vezetéséért a ringben amatőrként és profiként mindent megnyerő Kovács Kokó István és a Valton Sec Zrt. tulajdonosa, Varga Lajos. Kettejük megegyezése alapján előbbi lehet a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, míg utóbbi társelnökként dolgozna a sportág felemelkedéséért. Mindketten azt szeretnék, ha a sportágban tapasztalható széthúzás megszűnne.

2024. 10. 15. 17:34
231118_kma (13)
A Magyar Ökölvívó Szövetség rendkívüli tisztújító közgyûlése Kovács Koko István Fotó: Koncz Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal már tényleg nincs akadálya, hogy november 9-én, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) közgyűlésén megválasszák elnöknek a magyar ökölvívás ikonját, Kovács Kokó Istvánt, aki elfogadta az őt támogató klubok jelölését. Ha megkapja a bizalmat, azonnal neki kell állnia a munkának, hiszen a jelenlegi rendszer egyszerűen életképtelen. Kokó ebben a munkában nem lesz egyedül, hiszen előbb azzal a Bolla Szilárddal egyezett meg, hogy támogassa őt, aki szintén tervezte indulását az elnöki pozícióért. Az elmúlt hétvégén felszállt a fehér füst, és összefog egymással a szintén a MÖSZ vezetésére pályázó Varga Lajos, a Valton Sec Zrt. tulajdonosa és a korábbi olimpiai bajnok.

Kovács Kokó István egy komoly csapat élén lehet november 9-én a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke     Forrás: MÖSZ

– Nem titok, nagyon közel áll hozzám a sportág, és amikor különböző bokszrendezvényeket biztosítottam a cégemmel, beleláttam a szövetség működésébe. Egyaránt tapasztaltam jó és rossz dolgokat, és amikor úgy döntöttem, indulok az elnöki tisztségért, már tudtam, első körben a rossz vállalatként működő szövetséget kell rendbe tenni – mondta el lapunknak Varga Lajos.

Az üzletember elárulta, egyedül tervezte az indulását, Kovács Kokó Istvánnal is megküzdött volna, ám amikor leültek egymással beszélni, mindketten rájöttek arra, jobb, ha közösen indulnak, és a sportág fellendítése érdekében ötvözik kettejük tudását.

– Megállapodtunk abban, hogy Kokó lesz az elnök, míg én társelnökként fogok részt venni a mindennapi munkában. Az ő sportszakmai tudása kimagasló, nekem viszont egy cég menedzselésében vannak eredményeim, így remekül kiegészítjük egymást – fogalmazott a Valton első embere.

Mivel pontosan tudják mindketten, hogy a társelnöki pozíció sem a MÖSZ struktúrájában, sem az alapszabályban nincs benne, így nagyon fontos lesz, hogy a november 9-i közgyűlésen, megválasztásuk esetén, jogilag rendbe kell mindezt tenni. Akár az alapszabály megváltoztatásával. Varga Lajos elmondta, ennek lehetőségét már vizsgálják.

Varga Lajos bízik abban, hogy Kokóval összefogva sikerül felemelniük a magyar ökölvívást    Forrás: Valton Sec Zrt.

– Hiszek kettőnk sikerében, hiszek abban, hogy a megállapodásunk a sportág felemelkedéséhez vezethet. Napi szinten egyeztetünk egymással, hiszen a bizonytalanságban lévő klubokat nem szeretnénk magukra hagyni. Igyekszünk a legtöbb egyesülettel beszélni az elképzeléseinkről – állította Varga Lajos.

Pontosan tudja, mi szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság körlevelében, amelyet az ökölvívással kapcsolatban szétküldött a Nemzeti Olimpiai Bizottságokhoz. A NOB körlevelében arra szólította fel a tagszervezeteit, hogy szakítsák meg a kapcsolatot a nemzeti ökölvívó-szövetségekkel, amennyiben azok nem lépnek ki a Nemzetközi Bokszszövetségből (IBA).

A MÖSZ eleget tesz a NOB diktátumának, és elhagyja az IBA-t

– Amit a NOB 2025 elejéig elvár, az egy nagyon felelősségteljes döntést igényel, amit majd alaposan át kell beszélnünk. Ám nem titok, sok mozgásterünk nem maradt, és ha nem akarjuk, hogy a boksz kikerüljön az olimpiai sportágak közül, akkor nincs sok választásunk. Szerintem a NOB által meghatározott időre bejelentjük a World Boxinghoz való csatlakozásunkat – jelentette ki Varga Lajos.

Úgy egyeztek meg Kovács Kokó Istvánnal, hogy mindenben közösen döntenek majd, például abban, kivel fognak együtt dolgozni a sportág felemelkedéséért. A különböző területek élére igyekeznek mindketten a saját területükről a legjobb szakembereket megnyerni. Ha nem találnak valamilyen posztra megfelelő embert, akkor természetesen megpályáztatják az állást.

– A jelöltjeinkkel már folynak a tárgyalások, de természetesen, amikor kialakul egy csapat, akkor azt a tagsággal megszavaztatjuk, vagy akár előszűrést végzünk a kluboknál. Egy nagyon komoly széthúzás jellemzi ma a magyar ökölvívást, mi azt szeretnénk, ha végre béke lenne, a sportágban található értékek ne kioltsák, hanem erősítsék egymást – közölte a Valton tulajdonosa. Hozzátette, kettejükön kívül két nevet elárult a körvonalazódó csapatból: a Kokóval korábban kiegyező Bolla Szilárddal és azzal a Pesti Imrével dolgoznának együtt, aki parlamenti képviselő. Erről már egyeztettek is Kokóval.

HM20150513_207
Kokó úgy véli, olyan triót alkot Varga Lajossal és Bolla Szilárddal, amely a legmagasabb szintet képviselheti a sportágban     Fotó: Hegedûs Márta

– Nagyon örülök annak, hogy sikerült megegyeznünk egymással Varga Lajossal, hiszen mindkettőnk célja, hogy végre megszűnjön a széthúzás a sportágban. Szívesen látunk mindenkit a csapatunkban, aki tenni akar az ökölvívásért, és a közgyűlés is megszavazza a szerepvállalásukat. Most olyan helyzetben van a magyar boksz, hogy olyan három ember fogott össze a sportágért, Varga Lajos, Bolla Szilárd és jómagam személyében, ami a legmagasabb szintet képviseli – fogalmazott lapunknak Kovács Kokó István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.