Az olimpián átélt kínjairól tett meglepő vallomást a magyar világbajnok

Érdi Mária tavaly világbajnoki címének köszönhetően az év női sportolója lett Magyarországon. A világbajnok vitorlázót azonban az idei párizsi olimpián sérülése megakadályozta abban, hogy éremért harcoljon. Érdi Mária műtéten esett át, jövőre kevés versenyt tervez.

Forrás: Origo2024. 10. 03. 10:54
Érdi Mária vitorlázás olimpia 2024
Érdi Mária számára most a legfontosabb, hogy teljesen felépüljön Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség/Cserta Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitorlázásban ritkán számolunk éremeséllyel egy-egy olimpia előtt, idén azonban a tavalyi világbajnoki címe után úgy tűnt, Érdi Mária akár Franciaországból is fényes medállal térhet haza. Az élet azonban másképp alakult: a magyar klasszis végig sérüléssel küzdött, s bár nyert futamokat, a legjobb tíz közé jutásra sem volt reális esélye. Érdi Mária a következő olimpia ciklust műtéttel kezdte.

Érdi Mária vitorlázás olimpia 2024 magyar világbajnok
Érdi Mária (Fotó: MVM SE/Cserta Gábor)

– Három-négy hónap a rehabilitációs ideje ennek a műtétnek, de ez akkor igaz, ha az nagyon fel van turbózva. Mi viszont nem szeretnénk felturbózni, nem sürget az idő, úgyhogy stabil alappal szeretnék visszatérni az edzésekre, a hajóba. Az a cél, hogy a jövő májusi világbajnokságon teljes értékű versenyzőként, felkészülve szerepelhessek. Ehhez elégnek tűnik az is, ha januárban kezdem el a vízi edzéseket, addig pedig az erőnlétemet, az állóképességemet fejlesztem – árulta el az operáció utáni menetrendet Érdi Mária az Origónak.

Mi történt Érdi Máriával az olimpián?

A műtétet Érdi Mária nagyon régóta halogatta: a gerincsérv, amely az olimpián gondot okozott neki, már évek óta gyötörte.

– Öt éven keresztül volt meg a gerincsérvem. Az ilyen sérüléseknél pedig az a menet, hogy ha az illetőnek nincsenek a mindennapi életét gátló panaszai, akkor még nem kerül sor a műtétre. Én júniusban lettem sokkal rosszabbul, akkor csináltak egy új MR-vizsgálatot, amely kimutatta, hogy megkétszereződött a kitüremkedés a nagysága. Addig „csak” derékfájdalmakkal küzdöttem, a sérv növekedésével viszont a lábaimig lesugárzó idegfájdalmaim voltak. Ez pedig már ellehetetlenítette a végtaghasználatot, a mindennapjaimat, így muszáj volt megműteni.

Az olimpián az első futamok során nyilvánvalóvá vált, hogy valami nincs rendben Érdivel, de ő csak három versenynap után tárta nyilvánosság elé, hogy mivel küzd. S a vallomás után nyert is két futamot.

Azzal a bejegyzéssel az utolsó két napra lekerült a teher a vállamról. Másrészt az első versenynapokon tapasztalt szél a végére gyakorlatilag eltűnt, az enyhe szél pedig sokkal jobban kedvezett nekem, hiszen nem volt akkora sebességhátrányom az erőnlétemből fakadóan.

Érdi Mária azt is elárulta, hogy jövőre csak két versenyt, a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot tervezi, emellett pedig arról is beszélt az Origónak, hogy mi várhat rá új feladatkörében, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség sportolói bizottságában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.