Gera Zoltán edzőként vasárnap debütál az élvonalban, elmondta, milyen csapatot szeretne látni

Pécs, Ferencváros, West Bromwich, Fulham – labdarúgóként ezekben a klubokban fordult meg a 97-szeres magyar válogatott Gera Zoltán, aki 2019-es visszavonulása után edzőnek állt, és vasárnap debütál vezetőedzőként a Kecskemét trénereként. Gera szakvezetőként a harmadik csapat mellett dolgozhat, először a magyar élvonalban.

2024. 10. 20. 10:57
Néhány nappal a kinevezése után jön Gera Zoltán első tétmeccse a Kecskemét vezetőedzőjeként. Forrás: facebook.com/kecskemetite
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gera Zoltánt szerdán nevezték ki a kedden menesztett Szabó István utódjául az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban kilenc forduló után öt ponttal az utolsó, 12. helyen álló Kecskemét trénerének. A klasszis korábbi futballista vasárnap a Puskás Akadémia elleni hazai meccsen mutatkozhat be új csapata élén (tv: M4 Sport, 13.00).

 

Gera eddigi útja edzőként

A 45 éves Gera korábban Thomas Doll és Szergej Rebrov asszisztens-edzőjeként is dolgozott a Ferencvárosnál, emellett a nemzeti csapatnál is segítette Marco Rossi munkáját. Első edzői megbízatását az U21-es válogatottnál kapta: 2019 nyarától 2024 februárjáig összesen 35 alkalommal irányította a korosztályos együttest. Mérlege nem nevezhető pozitívnak, vezetésével 13 győzelem mellett 6 döntetlent ért el az U21, emellett 16-szor kikapott.

Gera a másodosztályban szereplő, feljutásra pályázó Vasas hívása után hagyta ott a hazai szövetséget. Noha a tavasszal a bajnokságban csak két vereséget szenvedett az angyalföldiekkel, az osztályváltás nem jött össze, az ETO FC Győr elhappolta a második pozíciót a fővárosiaktól. Gera ennek ellenére is folytathatta a munkát a Vasasnál, ám mindössze négy forduló, két győzelem, egy döntetlen és végül a Tatabánya elleni vereség után megköszönték a munkáját

Összesen 18 tétmérkőzésen – 16 bajnokin és 2 Magyar Kupa találkozón – irányította a Vasast, amellyel 10 győzelem, 4 döntetlen és 4 vereség volt a mérlege.

 

Nincs könnyű helyzetben

A Vasastól való távozását követően televíziós szakértőként is tevékenykedő Gera szerda óta a Kecskemét vezetőedzője. Nagy fába vágta a fejszéjét: új csapata az eddigi kilenc bajnokijából csak egyet nyert meg, öt pontot szerzett, ezzel utolsó a tizenkét csapatos NB I-ben. A kecskemétiek az első négy bajnokijukon szerezték meg ezt az öt pontot, a legutóbbi öt meccsükön sorrendben a Diósgyőr, az Újpest, a Zalaegerszeg, a Nyíregyháza és az MTK Budapest is megverte a KTE-t. Az MTK elleni vereség volt Szabó István utolsó mérkőzése a Kecskemét trénereként, vasárnap, a Puskás Akadémia ellen már az a Gera Zoltán áll a hazai kispad mellett, aki ekkor debütál élvonalbeli edzőként.

Gerának fel kell ráznia a Kecskemétet, amely jelenleg utolsó a tabellán (Forrás: facebook.com/kecskemetite)

 

Összetartó közösség

– Nagyon pozitív az egész hangulat, a közeg, a játékosok a munkája, hozzáállása, eddig minden nagyon tetszett. Minden adott a sikeres munkához. Összetartó közösség van Kecskeméten, akár a vezetőkről, akár a játékosokról beszélünk, azt látom, nagyon egységes, ez nagyon fontos dolog. Tudjuk, hogy kemény munka vár ránk, nagy kihívás, nagy feladat, de nagyon remélem, hogy át tud fordulni a következő időszakban ez a negatív széria – nyilatkozta Gera új klubja honlapjának

– Jó csapat ellen fogunk játszani, a Puskás tapasztalt együttes, rutinos edzővel a háta mögött. Van egy kialakult játéka, jó formában van, szerintem erősödött az előző szezonhoz képest. Arra készülünk, hogy szervezetten, stabilan játszunk, a lehetőségeinkkel pedig jól gazdálkodjunk.

Gera elmondta: szenvedélyes, lelkes, szervezett és tudatos csapatot szeretne látni. Vasárnap kora délután kiderül, mi valósul meg mindebből az edző premierjén.

A 10. forduló eredményei, programja
Szombaton játszották
Debrecen–Paks 0-5 (0-3)
Diósgyőr–MTK Budapest 0-2 (0-2)
Újpest–Nyíregyháza 1-0 (0-0)

Vasárnap
Kecskemét–Puskás Akadémia 13.30
Zalaegerszeg–Győr 15.15
Ferencváros–Fehérvár 17.45

Az aktuális tabella ITT látható!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.