Klopp lényegében az állására pályázik, Nagelsmann meghúzta határokat

Eddig nagyszerűen teljesít a német labdarúgó-válogatott Julian Nagelsmann irányításával, a mai hollandok elleni rangadó előtt magabiztosan vezeti csoportját a Nemzetek Ligájában. Ugyanakkor sokan már Jürgen Klopp kinevezését vizionálják, főleg azok után, hogy a Red Bull-lal milyen szerződést kötött a Liverpooltól a nyáron távozó sztáredző. Nagelsmann azonban meghúzta a határokat, akár 2026 után is maradhat.

2024. 10. 14. 9:56
UEFA EURO 2024 - Round of 16 - Germany vs Denmark
Julian Nagelsmann a 2026-os vb után is maradhat a német válogatott élén, erről azután beszélt, hogy Jürgen Klopp olyan szerződést kötött, amiből a nemzeti csapat hívására azonnal kiléphet. Fotó: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julian Nagelsmann tavaly szeptemberben vette át a német válogatott irányítását Hansi Flicktől, akinek a vezetésével kétségbeejtő eredményeket ért el a csapat úgy, hogy már kevesebb mint egy év volt hátra a hazai rendezésű Európa-bajnokságig. Nagelsmann eredetileg csak a nyári Eb végéig kötelezte el magát, de sikerült visszaadnia az emberek hitét a Nationalelfben, amit legkevésbé az Eb-negyeddöntős végállomás, sokkal inkább a fejlődő játék igazolt, így hosszabbított a 2026-os világbajnokság végéig. Az időzítés olyan szempontból szerencsétlenül alakult, hogy a Liverpool éléről a nyáron távozó Jürgen Klopp egy hosszabb pihenő után átvehette volna a válogatott irányítását, ám Nagelsmann miatt erre most várnia kell. Kérdés, hogy meddig.

Farewell match for BVB professionals in Dortmund
Jürgen Klopp egyelőre várhat arra, hogy német szövetségi kapitány legyen. Fotó: Christoph Reichwein

Klopp korábban hangoztatta, hogy szívesen lenne német szövetségi kapitány, és arról is beszélt, hogy a klubfutballban vezetőedzőként már nem biztos, hogy dolgozna, mert az túl sok feladattal jár – tegyük hozzá: egy válogatott vezetése nyilván több szabadidőnek ad teret. Nem véletlen, hogy a múlt héten némileg váratlanul vállalt állást a Liverpool korábbi német félistene a Red Bull futballprojektjének igazgatójaként. Mivel Nagelsmann várhatóan még két évig stoppolja a válogatott kispadját, addig is elfoglalja magát, a futballban marad, de nem olyan intenzitással, mintha vezetőedző lenne. Az pedig több, mint jelzésértékű, hogy Klopp szerződésébe belefoglalták, ha a német válogatott hívja, a Red Bull szabadon engedi. Ez lényegében nyílt elismerése annak, hogy Klopp szeme előtt a szövetségi kapitányi poszt lebeg.

Mit szól Nagelsmann Klopp szerződésének kitételéhez?

A német válogatott ma este Hollandia ellen lép pályára a Nemzetek Ligája „magyar” csoportjában, és jó Nagelsmann csapatának helyzete, amely féltávnál hét ponttal az élen áll, és ha Münchenben legyőzi az ötpontos hollandokat, jó eséllyel el is dönti az első hely sorsát (a magyar válogatottnak kettő, a bosnyáknak egy pontja van).

Nagelsmann a meccset felvezető sajtótájékoztatón alighanem Klopp szerződéses kitétele miatt is kapott kérdést a jövőjére vonatkozóan, és burkoltan megvédte magát, illetve a pozícióját. Bár sokan azt feltételezték, hogy a 37 évesen rendkívül fiatal edző mihamarabb szeretne visszatérni a klubfutballba, így a 2026-os vb után valószínűleg nem vállalja tovább a válogatott vezetését, és ezzel kinyílhat az ajtó Klopp előtt, Nagelsmann most ködösített.

– Bármit el tudok képzelni – jelentette ki a német szövetségi kapitány. – De ez még messze van. Először is, meg akarjuk nyerni a Nemzetek Ligáját, sikeresen kvalifikálni a világbajnokságra, majd jó vb-t játszani. Onnantól majd meglátjuk…

Rudi Völler, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) sportigazgatója azért megjegyezte, hogy tudja, Nagelsmann örömmel vezeti a válogatottat, de még nagyon fiatal, és nyilván lehetnek másfajta ambíciói is. És a DFB-nek is meglehet a terve a vb utáni esetleges távozására: Jürgen Klopp.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.