Megdőlt a magyar világcsúcs pillangón, Milák Kristóf régi riválisa pörkölt oda

Pillangóúszásban dőlt meg egy magyar világcsúcs Sanghajban, ahol Noé Ponti az ötven méteres távon adta át a múltnak Szabó Szebasztián rövid pályás rekordját. A svájci úszó régóta Milák Kristóf egyik nagy riválisa, de ellene eddig nem sok sikerélménye lehetett.

2024. 10. 20. 14:38
PONTI, Noe
Noe Ponti a férfi 50 méteres pillangóúszás új rövid pályás világcsúcstartója. Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noé Ponti pillangóúszó, és csak alig több mint fél évvel fiatalabb, mint Milák Kristóf. Ezzel meg is pecsételődött a sorsa, eddig nem sok babér termett neki, noha hosszú évek óta ott van a döntős mezőnyben 100 és 200 pillangón is a világversenyeken. Ponti épp a párizsi olimpia előtt beszélt arról, hogy a monacói Mare Nostrum-versenyen végre megvolt az esélye Milák ellen, de mint mindig, újra a magyar nyert.

SZABÓ Szebasztián; PONTI, Noe
Noé Ponti megdöntötte Szabó Szebasztián világcsúcsát pillangón (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ponti az olimpián sem tudta utolérni Milákot, 100-on negyedik, 200-on ötödik lett a döntőben, míg a magyar előbbiben arany-, utóbbiban ezüstérmet szerzett. Ponti most már a rövidpályás szezont kezdte meg a Világkupa-sorozat sanghaji állomásán, és 50 pillangón rögtön világcsúcsot úszott.

A 23 éves svájci 21,67 másodpercet repesztett már az előfutamban vasárnap, és ezzel átadta a múltnak a 21,75-es világrekordot, amelyet Szabó Szebasztián és a brazil Nicolas Santos közösen tartottak eddig. Santos 2018-ban úszott világrekordot a budapesti vk-viadalon, míg Szabó ugyanilyen idővel győzött három évvel később a kazanyi rövidpályás Európa-bajnokságon.

Budapesten csaphat össze Ponti, Milák és Szabó?

Idén decemberben Budapesten rendezik a rövidpályás világbajnokságot, amelyen Szabónak tehát Ponti alaposan feladhatja a leckét, és a svájcinak arra is esélye nyílhat, hogy Milák ellen újra megmutassa magát, bár arról egyelőre nincs hiteles információ, hogy a magyar klasszis indul-e a hazai vb-n.

Egyébiránt pillangón továbbra is van egy élő magyar világcsúcs, 200 méteren, 50-es medencében, azt Milák Kristóf tartja, és Ponti aligha dönti majd meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.