A jövő nagy magyar sztárja bemutatkozik az olimpián

Kerékpárban még sosem nyertünk olimpiai érmet, az egyik nemzetközi sportági szakportál mégis a magyar versenyzővel foglalkozott a női hegyikerékpárosok tokiói versenyére hangolva.

2021. 07. 26. 17:49
Vas Kata Blanka
Vas Kata Blanka Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még csak az olimpia negyedik éremosztó napja lesz, a magyar kerékpáros csapat programja kedden zárul. A női hegyikerékpárosok versenyében a tizenkilenc éves képviseli Magyarországot.

Kerékpárban Magyarország soha nem szerzett még olimpiai érmet, és ez a sorozat valószínűleg Tokióban sem szakad meg. Bár Vas Kata Blanka tavaly U23-as vb-ezüstöt nyert hegyikerékpárban, a felnőttek mezőnyében még nem derült ki, hogy mire képes. Sokoldalúságával azonban már felhívta magára a nemzetközi szaksajtó figyelmét is.

Nem véletlenül: Blanka tizenkilenc évesen felnőtt magyar bajnok országúti mezőnyversenyben, időfutamban, terepkerékpárban és hegyikerékpárban is, nyár óta pedig World Tour-csapat versenyzője.

Vas Kata Blanka Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Ennek ellenére egyáltalán nem volt biztos a tokiói indulása, ugyanis hegyikerékpárban a kvótát Benkó Barbara szerezte meg Magyarországnak, aki 2012-ben, Londonban már indult olimpián ebben a szakágban.

– Három kvalifikációs verseny döntött az indulásról, amelyek közül csak kettőn állhattam rajthoz, de azokat megnyertem – elevenítette fel Vas Kata Blanka. Benkót nyilván fájdalmasan érintette a döntés, hiszen az eredeti, 2020-as időpontban minden bizonnyal ő vehetett volna részt az olimpián, ám sportszerűen elismerte: fiatal honfitársa jobb eredményre lehet versenyző. Utóbbi kívánsága az előrejelzések alapján nem fog teljesülni, remélhetőleg a helyezéssel elégedett lehet majd Blanka. A sokoldalúsága miatt elképzelhető, hogy hegyikerékpárban az idei lesz az egyetlen olimpiai indulása.

– El fog jönni a pillanat, amikor választanom kell az országút és a hegyikerékpár között. Előbbiben még sok tapasztalatot kell gyűjtenem, de professzionálisabb a háttere – mondta a magyar reménység.

Kedden 8 órától viszont még biztosan a hegyi terep lesz a főszerepben. A pálya veszélyességét hétfőn, a férfiak versenyében megmutatta Vas Kata Blanka egyik kedvence: a több szakágban is világklasszis Mathieu van der Poel az első körben óriásit bukott. A holland versenyző idén viselte a sárga trikót a Tour de France-on, de a francia körversenyt nem fejezte be, hogy az olimpiára koncentrálhasson.

Van der Poel kiesése után a szintén már országúton is bizonyított Tom Pidcock nyert aranyérmet Nagy-Britanniának. Parti András negyedik olimpiáján a 32. helyen ért célba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.