Vb-bronzérmesünk ezt elszúrta, utána megmozgatott harminc tonnát

Ma ünnepeli 24. születésnapját Halász Bence, de nagy ünneplésről már csak azért sem lehet szó, mert a tokiói olimpián ezen a napon rendezték a férfi kalapácsvetés döntéjét, ahova a vb- és Eb-bronzérmes atlétánk nem jutott be.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 08. 04. 18:36
HALÁSZ Bence
Tokió, 2021. augusztus 2. Halász Bence a férfi kalapácsvetés selejtezõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 2-án. A világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes szombathelyi versenyzõ elmaradt a 77,50 méteres kvalifikációs szinttõl, csoportjában a 9. helyen végzett. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász Bence 78,12 méteres idei legjobb eredménnyel érkezett a japán fővárosba – az egyéni csúcsa 79,88 méter. A selejtezőszintet 77,50-ben határozták meg, illetve a legjobb tizenkettő folytathatta a fináléban. Hétfőn Halász az első sorozatban 75,39 méterrel kezdett, másodikra a hálóba vágta a kalapácsot, harmadikra 75,03 métert ért el. A 75,39-cel a 14. helyen végzett. A döntőhöz végül 75,73 méteres eredmény is elég lett volna.

Szerdán a szombathelyi kalapácsvető nem ünnepi ebédet fogyasztott és pezsgőzött a 24. születésnapján, hanem a tokiói olimpiai falu edzőtermében keményen nekifeszült a súlyoknak és ott harminc tonnát mozgatott meg. Alig néhány órával versenyszámának döntője előtt, amelyet nélküle rendeztek meg, és amelynek a végén az aranyérmes lengyel Wojciech Nowicki lehetett a legboldogabb.

– Sajnálom, hogy a születésnapomon ez jutott nekem és nem a kalapácsvetés olimpiai döntője, ahol éremszerzésre most nem lehetett esélyem, de egy 78 méter körüli dobásra és egy jobb helyezésre ennek ellenére is számítottam. Természetesen nem örülök annak, hogy a selejtezőben megismertem a sport kevésbé szép oldalát, de nem törtem meg, mert tudom, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a jó szereplésemért. Egyszer azt hallottam, hogy a győzelemből és a vereségből is tanulni kell, előbbiből azért, hogy újabb sikerek születhessenek, utóbbiból pedig azzal a céllal, hogy a folytatás sikeresebb lehessen. Nekem most az edzőimmel együtt a kevésbé kellemes feladat jutott. A formámra aligha lehetett panasz, a technikámat viszont nem sikerült igazán stabilizálni. Úgy búcsúzom el Tokiótól, hogy a legszebb álmomat most nem tudtam valóra váltani, úgy, ahogy a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságon, ahol bronzérmeket akasztottak a nyakamba, de kétségbeesésre így sincs okom –nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Halász Bence, aki a születésnapjára a gratulációk mellett bátorító üzeneteket is kapott.

– A balul sikerült selejtező után beszéltem a szüleimmel, akiktől bocsánatot kértem az olimpiai szereplésemért, de ők azt mondták, hogy nem elnézést kell kérnem, hanem büszkének lennem arra, hogy olimpikon lehettem – folytatta a szombathelyi Dobó SE SE versenyzője, akit sorozatban háromszor választottak meg idehaza az év atlétájának. – Az igazi barátaim, akik jól tudják, hogy mi mindenről mondtam le az olimpiáért, de arról is értesültek, hogy a felkészülésem nem volt zavartalan, azzal biztattak, hogy sok örömöm lesz még a sportban. Én is így gondolom, és ezért tenni is fogok rendesen.

Halász Bence nem jutott be a kalapácsvetés döntőjébe
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Halász Bencének 34 centiméter hiányzott a selejtezőben ahhoz, hogy a döntőben is a dobókörbe állhasson. Idei legjobbjától jócskán elmaradva esett ki, amin már nem változtathat, de nem is nyugszik bele a történtekbe.

– Ami megtörtént, az került a jegyzőkönyvbe, ahogy az is, hogy Tokióban jóval 80 méternél nagyobb dobásokért jártak az érmek. Az erőm megvan ahhoz, hogy a 79 métert újra meg tudjam közelíteni, ehhez viszont olyan stabil technikára lesz szükségem, amilyen 2019-ben és tavaly is jellemzett. Külföldi versenyem idén már aligha lesz, de nincs messze a budapesti Magyar Nagydíjsorozat – World Athletics Tour Bronze nemzetközi verseny, ahogy a Szuper Liga- és a csapatbajnoki döntő sem. Szeretném élvezni ezeket a versenyeket, megjavítani az idei legjobbamat, és megszabadulni attól a szomorúságtól, ami most még átjárja a lelkemet. Mindenkinek, akinek a számára fontos vagyok, szeretném elmondani, hogy a felkészülésemet a jövő évi világ-és Európa-bajnokságra, már itt Tokióban, a születésnapomon megkezdtem – jelentette ki a fiatal kalapácsvető, akinek kora szerint akár még két olimpiája is lehet.

Férfi kalapácsvetés: 1. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 82,52 méter; 2. Eivind Henriksen (Norvégia) 81,583; 3. Pawel Fajdek (Lengyelország) 81,53; ..14. Halász Bence 75,39.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.