Böjte Csaba is a székely bunyó ügye mellé állt

Gyergyószentmiklóson letették az ökölvívó akadémia alapkövét, amelyet a magyar állam támogatásával épít fel az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportegyesület. A központ a Magyar Ökölvívó-szövetség tulajdonába kerül. Az eseményen megjelent Böjte Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány elnöke is, diákjai közül nyolcvan is látogatja majd az intézményt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 01. 17:24
null
Bajkai István, a MÖSZ elnöke és Szellő Imre, a korábbi Eb-bronzérmes ökölvívó is ott volt az ünnepségen Forrás: Godako
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényen Bajkai István, a Magyar Ökölvívó-szövetség elnöke is részt vett, és beszédet mondott. A magyar közmédiának úgy nyilatkozott: az épület több lesz egy egyszerű sportközpontnál, közvetve az erdélyi magyarok szülőföldön való megmaradását is szolgálja. Céljának tekinti, hogy a magyar ökölvívó-bajnokságot kiterjesszék az egész Kárpát-medencére, és a nyílt bajnokságon az erdélyi fiatalok is jó eséllyel induljanak.

– A Magyar Ökölvívó-szövetség mindent megtesz azért, hogy itt, Erdélyben az ökölvívást magas szinten űzzék, és jó eredményeket érjenek el – jelentette ki.

Huszár Árpád, a Godako egyesület elnöke az MTI-nek nyilatkozva elégedettségének adott hangot, amiért a gyergyói gyermekeknek immár olyan körülményeket tudnak biztosítani a fejlődéshez, amilyeneket az eddigi eredményeikkel kiérdemeltek.

A rendezvényen Böjte Csaba ferences szerzetes, a Szent Ferenc Alapítvány elnöke is megjelent. A szerzetes által kialakított árvaházláncból mintegy nyolcvan gyermek vesz részt az ökölvívóképzésben. Ott volt az eseményen Soós Zoltán konzul, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetője, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, valamint Tánczos Barna szenátor.

Az alapkőletételhez a jelenlévő sportolók, tehetséges ökölvívók és oktatók Déva várából és székelyföldi bányákból származó köveket helyeztek el, melyeket Csaba testvér áldott meg. Az eseményen részt vett Pesty László az unióban élő őshonos kisebbségekért zajló Írdalá kampány főnöke is.

360 millió forintból épül fel a létesítmény

Böjte Csaba is ott volt az alapkő-letételnél

Amint a képzést szervező Erdélyi Godako Ökölvívó Sportegyesület által összeállított sajtóanyagból kiderül: a sportközpontnak nyolc hónap alatt kell felépülnie. Az 1601 négyzetméter alapterületű épület egyik része versenyek lebonyolítására lesz alkalmas, a ring körül nyolcszáz nézőt befogadó lelátó épül.

A székelyföldi bunyó fellegvára lesz
Fotók: Godako

Az edzéseket kiszolgáló épületrészben egy 270 négyzetméteres edzőtermet alakítanak ki, ahol egyszerre negyven sportoló dolgozhat, egy másik, 140 négyzetméteres teremben a sportolók erőnlétét fejlesztik. Az épületben emellett öltözők, masszázsszoba, mosdók és orvosi szoba is helyet kap.

Az építkezésre 380 millió forintot szánnak, további tízmillió forintot pedig eszközvásárlásra, berendezésre fordítanak.

A székely bunyós csemeték is ott voltak

A Huszár Árpád által vezetett gyergyószentmiklósi Godako sportegyesület öt éve próbálja meghonosítani Erdélyben az ökölvívó akadémiai rendszert. A magyar kormány 2017 decemberében döntött arról, hogy 452 millió forinttal támogatja a gyergyószentmiklósi sportközpont felépítését. A következő évben a székelyföldi város észak-nyugati kijáratánál vásároltak telket a létesítménynek, melyen most kezdődhet el az építkezés.

Bajkai István, a MÖSZ elnöke és Szellő Imre, a korábbi Eb-bronzérmes ökölvívó is ott volt az ünnepségen
Fotó: Godako

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.