A világ csodája a 46 éves olimpiai bajnok tornásznő + videó

Nyolcadik olimpiáján befejezte a pályafutását Okszana Csuszovityina üzbég tornásznő, aki az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon a Szovjetuniót képviselve lett aranyérmes a csapatversenyben, 2008-ban Pekingben német színekben lett ezüstérmes kedvenc szerén, ugrásban, s a világ csodájaként még most Tokióban is a 14. a helyen végzett – 46 évesen.

2021. 07. 26. 18:35
Chusovitina
Oksana Aleksandrovna Chusovitina, a gymnast of Uzbekistan, takes part in Artistic Gymnastics women’s qualification vaulting at Ariake Gymnastics Center in Tokyo on July 25, 2021. Oksana Chusovitina has participated in the Olympics for the eighth time in history for both men and women, and this was the last Olympics for the 46-year-old legend who participated in the oldest. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: KUNIHIKO MIURA Forrás: Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Nyolcadik olimpiáján befejezte a pályafutását Okszana Csuszovityina üzbég tornásznő, aki az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon a Szovjetuniót képviselve lett aranyérmes a csapatversenyben, 2008-ban Pekingben német színekben lett ezüstérmes kedvenc szerén, ugrásban, s a világ csodájaként még most Tokióban is a 14. a helyen végzett – 46 évesen.

Szem nem maradt szárazon Tokióban a tornaversenyek női selejtezőjében, amikor kiderült, hogy Okszana Csuszovityina nem jutott be az ugrás döntőjébe, és ezzel lezárta hosszú pályafutását. A 46 éves olimpiai bajnoknő két ugrásának átlaga 14,166 lett, a nyolcas döntőbe jutáshoz pedig 14,616 kellett volna, Csuszovityina a 14. helyen kötött ki. De már az is csoda, hogy egyáltalán még itt volt a mezőnyben.

– Igazából már nem volt fontos, hogy döntőbe jutok-e vagy sem, de azért kicsit fáj a szívem, hogy itt a vége. Már negyvenhat éves vagyok, biztos, hogy befejeznem, ideje, hogy most már feltöltődjek. A könnyeim örömkönnyek, amiért hosszú időn keresztül olyan sokan támogattak, büszke és boldog vagyok – jelentette ki Okszana Csuszovityina.

Okszana Csuszovityina búcsút intett
Fotó: Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

 

Csuszovityina még a Szovjetunió színeiben az 1991-es indianapolisi vb-n csapatban és talajon arany-, ugrásban ezüstérmes lett – leírni is döbbenetes, harminc évvel ezelőtt. Az ugrás-specialista tornásznő 1992-ben a Független Államok Közössége, 1996-ban, 2000-ben, 2004-ben és 2016-ban Üzbegisztán, 2008-ban és 2012-ben pedig Németország képviseletében indult az olimpián. Barcelonában a csapatversenyben arany-, Pekingben ugrásban ezüstérmes lett.

Ortodox keresztény vallású családja nem nézte jó szemmel, hogy egy muzulmán birkózóhoz, Bahodir Kurbanovhoz ment feleségül. 2002-ben a fiuk, Aliser hároméves volt, amikor leukémiát diagnosztizáltak nála, és mivel Üzbegisztánban nem volt biztosított a megfelelő orvosi ellátás, Németországba költöztek. A Német Tornaszövetség segített nekik pénzt gyűjteni a kezelésekre, ő pedig felvette az állampolgárságot, és 2006 és 2012 évig német színekben versenyzett. 2013 óta újra üzbégként tornászott, s még 2019-ben is ezüstérmet szerzett a melbourne-i és a bakui világkupa-versenyeken.

Csuszovityina a pályafutását mindenképpen a tokiói olimpián akarta befejezni, és ettől az sem tántorította el, hogy a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották az játékokat. Amikor Üzbegisztánban karantént vezettek be a világjárvány miatt, a válogatottal egy taskenti szállodában lakott, ahol külön teremben edzettek.

Az olimpián a női torna azért is az érdeklődés középpontjába került, mert előjött a szexizmus, és a németek úttörők lettek.

Orosz siker Huszonöt év után orosz siker született a férfi tornászok csapatversenyében a tokiói olimpián. A végletekig kiélezett küzdelemben a címvédő japánoknak jutott az ezüstérem, míg a kínaiaknak a bronz. A világbajnok Nyikita Nagornij 14,466 pontos talajgyakorlatával dőlt el az első hely. Gyenyisz Abljazin, Artur Dalalojan – akit áprilisban még Achilles-ín-szakadással kezeltek – és David Beljavszkij szintén remekelt a hétfői versenynapon, így 262,500 ponttal győztek az oroszok. Japán 262,397, míg Kína 261,864 pontot gyűjtött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.