Döbbenetes bakik is kellettek az olimpiai csúcshoz

Hollandia 10-3-ra győzte le Zambiát a tokiói olimpia női labdarúgótornájának első fordulójában. Korábban sosem született még ennyi gól olimpiai női meccsen.

Magyar Nemzet
2021. 07. 21. 20:24
Hollandia és Zambia olimpiai csúcsa
Rifu, 2021. július 21. A holland Lieke Martens (b) és a zambiai Margaret Belemu a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi labdarúgótorna F csoportjában játszott Zambia–Hollandia mérkõzésen Rifuban 2021. júlus 21-én. Az ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik hazai és külföldi nézõk nélkül, zárt kapuk mögött. MTI/AP/Andre Penner Fotó: Andre Penner Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai megnyitó előtt két nappal elkezdték ötkarikás szereplésüket a női labdarúgók. Az első forduló olimpiatörténeti meccset hozott: Hollandia a női labdarúgótornák 1996 óta íródó történelmének leggólgazdagabb összecsapásán 10-3-ra győzte le Zambiát. Hollandia ezzel párhuzamosan az első női labdarúgó-válogatott lett, amely tíz gólig jutott olimpiai mérkőzésen. Az európaiak közül Vivianne Miedema négy gólig jutott, a zambiai Barbra Banda mesterhármasa nem sokat ért.

A zambiai válogatott Afrika egyetlen képviselője a tizenkét csapatos női mezőnyben, és nincs a legjobb száz között a világranglistán, így elképzelhető, hogy Kína és Brazília ellen is hasonlóan alárendelt szerepet játszik majd.

A tizenhárom gól csak a nők között olimpiai csúcs, a férfi tornán 1908-ban, Londonban Dánia 17-1-re győzte le Franciaországot. Azóta sokat változott a futball.

A térdelésekkel tarkított első játéknap legnagyobb meglepetését a svéd válogatott okozta, amely simán, 3-0-ra legyőzte a világbajnok amerikai csapatot. Az Egyesült Államok így sincs még nagyon nehéz helyzetben, hiszen a csoportok első két helyezettjei mellett a két legjobb csoportharmadik is bejut a negyeddöntőbe.

Csütörtökön a férfi labdarúgók is elkezdik olimpiai szereplésüket. Már az első játéknapon megismétlődik a riói döntő szereposztása, a címvédő Brazília Németország ellen kezd.

Olimpiai labdarúgótorna, nők

E csoport

Nagy-Britannia–Chile 2-0

Japán–Kanada 1-1

F csoport

Brazília–Kína 5-0

Hollandia–Zambia 10-3

G csoport

Svédország–Egyesült Államok 3-0

Ausztrália–Új-Zéland 2-1

férfiak

A csoport

Mexikó–Franciaország 10.00 (tv: M4 Sport, Eurosport 1)

Japán–Dél-Afrika 13.00

B csoport

Új-Zéland–Dél-Korea 10.00

Honduras–Románia 13.00 (tv: Eurosport 2)

C csoport

Egyiptom–Spanyolország 9.30

Argentína–Ausztrália 12.30

D csoport

Elefántcsontpart–Szaúd-Arábia 10.30

Brazília–Németország 13.30 (tv: M4 Sport, Eurosport 1)

(Valamennyi csütörtöki kezdési időpont, magyar idő szerint)

...

Az olimpia legfontosabb eseményeit ITT követheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.