„Dressel igenis tartott Milák Kristóftól”

Nemcsak Milák Kristóf, hanem az edzője, Selmeci Attila is sokkal elégedettebbnek tűnt a 100 méteres pillangóúszás döntője után, mint három nappal korábban, amikor a magyar úszó 200-on olimpiai bajnok lett. Selmeci Attila szerint Caeleb Dressel igenis tartott Milák Kristóftól, s erre jó oka volt.

2021. 07. 31. 8:45
MILÁK Kristóf
Caeleb Dresselnek volt oka arra, hogy tartson Milák Kristóftól Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Érdekes volt figyelni a rajt előtt pillanatot, amikor a két versenyző hátat fordított egymásnak, más irányból léptek fel a rajtkőre. Árulkodó jelenet volt, azt mutatta, hogy Dressel igenis tartott Kristóftól – elevenítette fel a 100 méteres pillangóúszás döntőjét Selmeci Attila. – S volt is rá oka. Neki is tudnia kellett, hogy ha az első hosszon nem szerez kellően nagy előnyt, akkor kikaphat, mert a második ötvenen Kristóf gyorsabb.

Kristóf jól érezte, egy nappal korábban ki is mondta, hogy 23.2-vel, legfeljebb 23.3-mal kell fordulnia ahhoz, hogy megverhesse Dresselt. S ez így igaz. A feladat második felét a vártnál jobban is teljesítette, az első azonban nem sikerült, csak 23.65-tel fordult.

Dressel viszont stabilan tudja a 23 másodpercet, most kereken 23.00-val fordult. A rajtja és a delfinezése a legjobb a világon, s ez egyelőre elég, noha Kristóf gyorsabban úszik nála. A világcsúcsot Kristófnak köszönheti, ha ő nincs a sarkában, akkor nem kellett volna ennyire tökéletesen úsznia.

Caeleb Dresselnek volt oka arra, hogy tartson Milák Kristóftól
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Selmeci Attila beszélt a futam hátteréről, arról, hogy mennyire komolyan vette a versenyt.

– Kristóf általában későn fekszik le. Sajnos. Pénteken viszont már korán magára csukta az ajtót. Ez is azt mutatta, mennyire fontos neki a verseny. Közvetlenül a verseny előtt is minden stimmelt, igaz, most már „testőrt” állítottunk rá, Szájer Pétert, a csapat vezetőjét, aki kísérte a lépéseit. Most minden megfelelő ütemben történt.

Az edzőnek személy szerint is fontos volt, hogy a 100 méter pillangón Milák Kristóf Európa-csúcsott úszott.

– Ez a bizonyíték arra, hogy jó volt a felkészülés. Kétszáz méteren nem azért maradt el a rekord, mert nem végeztünk megfelelő munkát. Ahogy én is beszéltem róla, annak megvolt a maga története a verseny előtti balszerencse-sorozattal.

A 100 pillangón elért eredmény azért is fontos, mert új célt állított Milák Kristóf elé, aki maga is beszélt arról, a kétszázzal az a gondja, hogy ott magával versenyez.

– 2017-ben, a budapesti világbajnokságon Kristóf az egész világot, így Dresselt is meglepte azzal, hogy csupán tizenhét évesen második lett száz méteren. Akarta ezt a számot, talán túl görcsösen, emiatt szerepelt a reméltnél gyengébben 2019-ben, amikor 51 másodpercen kívüli idővel csupán negyedik lett Kvangdzsuban.

Az idő mindenesetre Milák Kristófnak dolgozik, nem csupán azért, mert ő a fiatalabb – 24, ő 21 éves –, hanem mert nagyobb ütemben képes fejlődni az amerikainál. Milák az olimpián több mint három tizedet faragott le az egyéni rekordjából, Dressel csak öt századot.

Ha rajta múlna, akkor Selmeci Attila arra buzdítaná a tanítványát, hogy a jövőben is a pillangóra helyezze a felkészülés súlypontját.

– Kristóf szeretne más versenyszámban is indulni, mit ahogy gyorsban a tavasszal több távon is próbára tette magát – elemezte a helyzete az edző. – Miután száz gyorson 48.00-ra javította az egyéni legjobbját, azt gondolhatta, itt komoly esélye lehet, aztán néhány héten belül annyian úsztak ennél jobbat, hogy belátta, a döntőbe jutás sem lenne biztos. Kétszázon hasonló volt a helyzet, négyszáz gyorson pedig, mindenki láthatta, az Európa-bajnokságon ténylegesen lemaradt a fináléról. Kristóf pillangón világklasszis. Jól úszik természetesen háton és gyorson is, de ott nem tartozik a világ elithez.

Selmeci Attila azonban nem egyedül dönt, sőt lehet, hogy nem is ő dönt. Az olimpia után lejár a szerződése Milák klubjával, a Honvéddal, s ki tudja, mit hoz a jövő. Egyelőre ezt a témát még nem illik feszegetni, de idővel nyilván előkerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.