Egy új sportágban magyar éremesély, csupán tízen indulnak

Az olimpiai programban most debütáló karatéban egyetlen indulónk, Hárspataki Gábor japán, ukrán, amerikai és egyiptomi ellenféllel küzd meg a 75 kilogrammos súlycsoportban pénteken az A csoportban. A B-ben is csak öten vannak, az első kettő jut be az elődöntőbe, és erre versenyzőnknek jó esélye van.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 17:35
Hrspataki Gbor; Horuna, Sztanyiszlav
Minszk, 2019. június 30. Hárspataki Gábor (b) küzd az ukrán Sztanyiszlav Horuna ellen a férfi karate 75 kilogrammos súlycsoportjának elõdöntõjében a II. Európa Játékokon a Csizsovka Arénában 2019. június 30-án. MTI/MOB/Szalmás Péter Fotó: MTI/MOB/Szalmás Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Felemelő érzés, hogy a karatét és Magyarországot képviselhetem Tokióban, ez nagyon büszkévé tesz. Az elsődleges célom, hogy kategóriámban benne legyek az első ötben, de igazából az éremért szeretnék menni. Azon leszünk, hogy a csoportban az első kettőben végezzek, és ha ez sikerül, akkor bejussak a döntőbe, ha pedig már ott vagyok, elhozzak egy szép aranyérmet. Nehéz lesz, mert a csoportból csak az első kettő jut tovább, de úgy érzem, hogy meg tudom csinálni, és meg is szeretném csinálni – nyilatkozta az MTK versenyzője még az elutazás előtt.

A 25 éves karatésnak az Európa-bajnokságokról van ezüst- és bronzérme, az Európa Játékokról bronza, egyértelműen a 75 kg-os súlycsoport egyik legjobbja, amit az is mutat, hogy az olimpiai programban most debütáló karatéban megszerezte a kvótát, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen csupán tízen indulhatnak. Hárspataki a júniusi, párizsi olimpiai kvalifikációs versenyen elért harmadik helyével biztosította a helyét Tokióban.

Edzője, Fischer Mihály szerint kedvező, hogy tanítványa az A csoportba került.

– Hasonlóan erős a két csoport, ugyanakkor a másik ötös két kiemeltje, az olasz és az azeri igen fajsúlyos versenyzők, velük szemben valószínűleg nehéz lenne megugrani a továbbjutást. Ebben a csoportban sem lesz könnyű, főleg a japán miatt, de itt talán nagyobb az esély az elődöntőbe kerülésre – fogalmazott a tréner.

Hozzátette, Hárspataki korábban már nyert a japán ellen, de a hazai pálya miatt a körülmények most kicsit a riválisnak kedvezhetnek.

A vb-ezüstérmes Nisimura Ken mellett Hárspataki ellenfele az ugyancsak vb-2., Európa-bajnok ukrán Sztaniszlav Horuna, az Afrika-bajnok egyiptomi Abdelaziz Abdalla és a kétszeres Pánamerikai bajnok amerikai Thomas Scott lesz. Versenyzőnk az egyiptomival kezd, utána az amerikai jön, aztán az ukrán, legvégül pedig a japán. Az ötfős csoportokból az első két helyezett jut az elődöntőbe, amelynek győztesei vívják majd a döntőt, míg a vesztesek bronzérmesek lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.